fredag 2 juni

Varg sköts i fårhage

En varg sköts på tisdagsmorgonen i en fårhage söder om Alfta. Vargen hade dödat tre får och försökte döda fler när fårägaren upptäckte attacken.
Han försökte förgäves skrämma djuret. Till sist avlivade han vargen.

Klockan 05.00 på tisdagsmorgonen kom fårägaren ut på gården. Då fick han plötsligt syn på en varg som var i full färd med att jaga hans får inne i hagen, några tiotal meter från boningshuset. Fårhagen är omgärdad av rovdjursavvisande stängsel.

Han sprang in i huset och hämtade ett gevär. Väl ute på gården igen såg han hur vargen fortsatte sin jakt inne i hagen. Han gick efter djuret och försökte förgäves skrämma bort vargen, som då åt på ett av hans får. Till sist tvingades han avliva djuret, skottavståndet var 23,5 meter.

Jag lyckades inte skrämma vargen och jag kunde inte gärna lämna den kvar i hagen och åka på jobbet. När jag ropade på den så bara tittade den på mig och fortsatte äta på fåret. Men jag hann tänka många tankar innan jag sköt, konstaterar han.

 

Två polisbilar

Polis ryckte ut till platsen med två bilar. Tekniker har säkrat spår och fårägaren har förhörts av kriminalpolis. Han är i nuläget inte misstänkt för något brott eftersom teknisk bevisning stöder hans berättelse. Han får tills vidare behålla sina vapen.

Den avlivade vargen var en ung tik. De tre fåren har av allt att döma dödats vid tre olika tillfällen. Vargen har enligt länsstyrelsens bedömning gått ut och in ur hagen och ätit av fåren under några dagars tid.

Ett får dödades av vargen cirka tio meter från hustomten. Spår i leran visar också att vargen sprungit fram och tillbaka över tomten och att den sannolikt passerat rovdjursstängslet vid flera tillfällen.

Det känns inget bra att de är så närgångna. Jag har småbarn och det är inget vidare alls att en varg springer kors och tvärs över min tomt, säger fårägaren.

På den lilla ön hittades ett dödat får.Cirka tio meter från gårdstomten.

Ett av fåren som dödades.

Nere i slänten sköts vargen.

Länsstyrelsens naturbevakare har hämtat vargen, som nu transporteras till Uppsala för undersökning. Foto: Olle Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev