lördag 22 juni

Uteslöts ur jaktlaget – tog med sig jaktstugans dörr

När jägaren förra sommaren blev utesluten ur jaktlaget i Västerbotten tog han med sig dörren till jaktstugan. Mannen, som är i 80-årsåldern, har nu fällts för självtäkt av tingsrätten, rapporterar Folkbladet.

 

Efter att mannen förra året blev utesluten ur jaktlaget åkte han till en av de stugor som laget förfogade över. Där monterade han ner dörren och dörrbommen på stugan och tog dem med sig. Jägaren åtalades för stöld och under rättegången hävdade dene att dörren tillhörde honom eftersom han tillverkat den. Mannen hade också lagt ner mycket tid på att renovera stugan.

 

Skyldig men inte till stöld

Tingsrätten valde dock inte att döma mannen för stöld, utan valde en mildare linje självtäkt. Med självtäkt menas att man olovligen rubbar annans besittning för att själv taga sig rätt. Det vanligaste exemplet är när någon själv tar tillbaka sin egendom om den har blivit stulen.

I domen skriver tingsrätten att det finns förmildrande omständigheter, vilka kan ha påverkat jägarens uppfattning om vem som ägde vad i jaktstugan. Bland annat hade jägarens bror, när denne för något år sedan lämnade jaktlaget, tagit med sig en kamin från stugan.


Dyr dörr

Enligt tingsrätten kan mannen inte dömas för stöld eller egenmäktigt förfarande eftersom han trodde sig vara ägare till dörren. Däremot skriver rätten i domen att han borde förstått att jaktlaget inte skulle ge honom tillåtelse att ta med sig dörren om han frågat.

Det blev till slut en relativt dyr dörr. Tingsrätten dömde mannen till 1.500 kronor i böter. Han ska även betala 3.290 kronor plus ränta till jaktlaget och 2.000 kronor i försvarskostnader, rapporterar Folkbladet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev