torsdag 7 december

Tingsrätten: Apportör kan hämtas vid behov

En jaktarrangör vid Tåkern i Östergötland frias av tingsrätten i Linköping, där han åtalats för att inte ha följt jaktlagen beträffande kravet på apportör vid fågeljakt. Enligt rätten är det tillräckligt om hunden är på plats inom tio minuter.

Mannen, som driver ett jaktföretag vid Tåkern tillsammans med ett par kollegor, åtalades för brott mot jaktlagen och jaktförordningen.
Enligt åtalet har han som ansvarig jaktledare begått brott när han inte sett till att det funnits apporterande hundar på de platser där gästjägarna hade placerats ut.

Hund i bilen
I stämningsansökan skriver åklagaren vidare att en gås skadsköts vid aktuell jakt och att det inte fanns en hund på plats innebar ett onödigt lidande för fågeln.
Arrangören förklarade under förhandlingen att han haft med sig apporterande hund i bilen och under hela jakten varit inom jaktområdet. Gästerna hade fått instruktioner om att ringa till honom och be om hjälp om eftersök behövde göras. Han skulle kunna vara på plats på kortare tid än tio minuter.
Vidare sa han att han inte blev kontaktad i samband med skadskjutningen, utan fick kännedom om den först i efterhand.

Inom tio minuter
Domstolen anser inte att arrangören brutit mot jaktlagstiftningen. Han har gjort vad som krävs i paragraf 17 jaktlagstiftningen i och med att han haft med sig apporterande hund som kunde vara på plats inom sex–tio minuter efter skadskjutningen, skriver tingsrätten i sitt utslag.
Att jaktgästerna inte ringt och sagt till om att de behövde hjälp för att leta upp en skadskjuten fågel är enligt tingsrätten inte jaktarrangörens fel. Han frias därför från åtalet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev