Svenska jägare bäst i världen på eftersök

Svenska jägare är bäst i världen gällande eftersök på trafikskadat vilt.
Vi har den högsta uppmätta uppklarandeprocenten i hela världen, säger Daniel Ligné, Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent.

Daniel Ligné
Daniel Ligné.

Drygt hälften av trafikolyckorna med vilt kräver eftersök. 79 procent av eftersöken på trafikskadat vilt klaras upp. Det visar statistik från drygt 60 000 trafikolyckor med vilt under 2010 och fram till sista maj 2011.

Uppklarade eftersök innebär att viltet friskförklaras eller avlivas, säger Daniel Ligné.

Sverige har världens bästa eftersöksorganisation och det är en av förklaringarna till att eftersöken oftast klaras upp. I till exempel England och Frankrike finns inga eftersöksorganisationer alls.

En annan förklaring till att så många eftersök klaras upp är att vi har snö under en stor del av året, vilket underlättar spårandet.

Vi har också en tradition av jakt med hund och det finns många eldsjälar i landet som gör ett fullständigt fantastiskt arbete med trafikeftersöken, säger Daniel Ligné.

 

Bäst på älg

Bäst lyckas jägarna med eftersök på älg hela 82 procent av eftersöken klaras ut.

Det är kanske inte så konstigt. Vi har en lång tradition av löshundsjakt på älg, dessutom är älgen ensamlevande och därför förhållandevis enkel att spåra, menar Ligné.

Svårast är eftersöken på kronvilt där uppklarandeprocenten är 74 procent.

Kronviltet är något av 2010-talets vilt och vi måste ställa oss frågan vilka ekipage som ska användas vid eftersök på kronvilt. Det är ju ett nytt vilt för många och vi har ingen tradition av att jaga kronvilt ännu, säger Daniel Ligné.

 

Dåligt uppmärkta olyckplatser

Tio procent av eftersöken misslyckas på grund av att olycksplatsen inte gick att finna, på grund av att bilisten inte märkt ut platsen. Totalt är bara 81 procent av olycksplatserna uppmärkta.

Om bilisterna bara följde lagen och märkte upp olycksplatsen skulle tusentals djur slippa lida i onödan. Här har polisens länskommunikationscentraler en viktig uppgift, säger Ligné.

Ett av tio eftersök misslyckas av andra orsaker.

För att ännu fler eftersök ska klaras upp utbildas eftersöksjägarna ständigt. Olycksdatabasen är ett bra hjälpmedel för att se vilka behov som finns för att eftersöksjägarna ska bli ännu effektivare, avslutar Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev