torsdag 30 maj

Svenljungagruppen träffar Lena Ek

Svenljungagruppen ska träffa miljöminister Lena Ek den 27 mars.
Vi kräver ett svar på hur många vargar vi ska ha i det här landet, säger Thomas Ekberg, företrädare för Svenljungagruppen.
Om ministern svävar på målet kommer en ny eftersöksstrejk påbörjas.

När Lena Ek deklarerade att det ska finnas omkring 180 vargar i landet avbröt Svenljungagruppen sin eftersöksstrejk.

Vi tycker att det är en nivå på vargstammen som är rimlig och stödde därför Lena Ek, förklarar Thomas Ekberg.

Naturvårdsverket anser dock att det krävs minst 380 vargar i landet och förvirringen kring stammens antalsmål är nu lika stor som inom det närmaste allting annat i vargfrågan.

Svenljungagruppen ska därför träffa Lena Ek. De kräver svar av ministern om antalsmålet på landets vargstam.

 

Ny strejk på gång

Är det max 180 vargar som gäller eller är det minst 180 vargar som menas eller är det 380 vargar de vill ha? Får vi inga klara besked dras en ny, utökad eftersöksstrejk igång den 1 april i protest mot den pågående vargodlingen i det här landet, säger Thomas Ekberg.

Ska vargstammen begränsas eller ska Naturvårdsverket tjänstemän ha fortsatt fritt spelrum att odla varg i det här landet? Det ska miljöministern få svara på, fortsätter han.

Om Lena Ek inte kan ge några tydliga svar stundar en ny eftersöksstrejk.

 

Sårbarhetsanalys

En såbarhetsanalys har gjorts för vargstammen. Den visar att det krävs 38 vargar i Skandinavien för att uppnå minsta livskraftiga vargstam.

Men på helt ovetenskapliga grunder fördes ändå fram att det måste finnas 100 vargar för att uppnå minsta livskraftiga population i Skandinavien. Plötsligt ansåg forskarna att 100 vargar krävs för att skydda vargstammen mot olika katastrofer, som sjukdomar och annat, säger Thomas Ekberg.

I mitten av 1960-talet sköts den sista vargen vid den dåvarande vargjakten i landet. Därefter fridlystes vargen och det fanns då bara ett par individer kvar.

Nu, drygt 40 år senare, finns det ungefär 450 vargar i landet. Under tiden vargstammen växt har den samtidigt klarat det kraftigaste skabbangreppet som någonsin brutit ut. Min fråga är om det ens behövs 38 vargar i Skandinavien med tanke på det, undrar Thomas Ekberg.

 

Förvalta vargstammen

Svenljungagruppen anser att regeringen nu måste fatta beslut om vad gynnsam bevarandestatus för varg är i det här landet och sedan omedelbart börja förvalta stammen.

Vi har redan långt fler vargar än vad som krävs för gynnsam bevarandestatus. Vi har alla möjligheter att redan nu jaga varg med de EU-direktiv som finns. Varför framför inte Lena Ek det till miljökommissionär Janez Potonik? Den frågan ska Lena Ek få svara på, säger Thomas Ekberg.  

EU ska förresten inte lägga sig i ett lands förvaltning av ett av världens vanligaste däggdjur. De ska syssla med de stora övergripande frågorna, inte gå in och försöka detaljstyra en sådan här sak. Vargstammen ska förvaltas lokalt, anser Thomas Ekberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev