lördag 15 juni

Succé för rekordstort jaktläger

Nästan 60 barn och ungdomar från hela landet deltog när Jägareförbundet Dalarna och Älvdalens utbildningscentrum arrangerade läger i tre dygn.

Se när Johan Frost lär ungdomarna vikten av säker vapenhantering.

Det här var andra året som lägret arrangerades i Älvdalen. Det marknadsförs som jaktläger, och stora delar handlar också om jakt. Men även fiske, friluftsliv och kamratskap är viktiga grundstenar.
– Vi vill att det ska vara mer än skytte och korvgrillning. Första kvällen körde vi föreläsningar om hur man ska är kompis och vilka bilder man ska visa av sig själv och på andra, berättar Mikael Back, ungdomsansvarig för Jägareförbundet Dalarna.
Lägerdeltagarna var mellan 10 och 15 år. Och att ta hand om så många barn och ungdomar kräver förstås väldigt mycket planering, tid och hängivna människor.
– Vi har haft 25–30 funktionärer. Många av dem är elever från naturbruksgymnasiet här i Älvdalen, säger Anders Sundberg, lärare vid skolan.
Vid Älvdalens utbildningscentrum finns gymnasieutbildningar för bland annat, jakt och viltvård, sportfiskeguider och äventyrsguider.
– Det här är finalen för utbildningsåret. Sommarlovet fick vänta för de elever som hjälpt till med lägret, berättar Anders Sundberg.

Inga förkunskaper
För att delta vid lägret krävs inga som helst tidigare kunskaper om jakt. Deltagarna delas in i olika grupper, beroende på ålder, och i varje grupp finns en gruppledare som ser till att ta hand om alla.
Under de tre lägerdygnen har deltagarna bland annat skjutit med luftgevär-, .22- och hagelgevär, de har fiskat regnbåge och bundit flugor, de har besökt vilthägn och lärt sig mer om tillvaratagande av viltkött.
– Ungdomarnas glädje är mitt driv. Efter förra årets läger ringde föräldrar till mig och konstaterade att att lägret blev dyrt. Ungdomarna ville ha både jaktgrejor och fiskeprylar, och då känner jag att vi lyckats, säger Mikael Back.

”Borde göras något liknande”
Intresset har varit stort för att vara med och många stod även på reservplats för att delta vid jaktlägret i Älvdalen Det kommer därför en uppföljning även nästa år av det som mycket väl vara landets största jaktläger. Och Mikael Back hoppas att fler länsföreningar inom Jägareförbundet tar efter deras koncept.
– Jag tycker att det borde göras något liknande inom samtliga av Jägareförbundet regioner. Ungdomarna är otroligt viktiga för både jaktens och Jägareförbundets framtid, konstaterar han.

Fakta

Jaktlägret arrangerades i år 16–19 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev