[cycloneslider id=”slide-24412″]
Stort sug efter kunskap om dovvilt
Intresset var stort när Jägareförbundet Skåne arrangerade ett heldagsseminarium om dovhjort på Maltesholm. Platsen var väl vald med tanke på att godset har en stor och tät dovviltstam, och jägaren Dan Jönsson hade mycket kunskap att dela med sig av.
Samlingssalen i en av Maltesholms sidobyggnader fylldes till sista plats när ett 30-tal jägare bänkade sig för att under förmiddagen lyssna på viltforskaren Petter Kjellander, SLU, som berättade om resultaten från den omfattande forskningen på dovvilt som bedrivits på Koberg i Västra Götaland.
Där har forskarna med en lång rad olika metoder samlat in material för att belysa dovhjortens födoval, gruppsammansättning, rangordning, brunst, skadegörande effekter, könssammansättning, åldersfördelning, med mera.
Hjortar försvinner
Stort intresse väckte Kjellanders slutsatser beträffande den stora dödligheten bland handjuren, samt hur en förvaltning med målet att få fram troféhjortar kan gå till.
– Vi kan säga att det är omöjligt att på en spets avgöra vilka förutsättningar den har att med åren sätta en fin trofé. Avgången bland handjuren är så stor att rekommendationen blir att i stort sett helt avstå från att skjuta spetsar och stånghjortar för att enbart fälla skovelhjortar, sa Petter Kjellander.
Svårigheten att få till en bra könssammansättning i en dovhjortstam underströks av viltförvaltaren på Maltesholm, Dan Jönsson, som under eftermiddagen berättade om hur dovviltet sköts på godset.
– En av mina första åtgärder när jag tillträdde var att införa ett handjursförbud vid jakterna. De inventeringar jag gjorde visade att det fanns i stort sett bara hindar och kalvar. Hjortarna sköts bort, eller försvann på andra sätt, sa Dan Jönsson.
Dubbel avskjutning
Återhållsamheten har gett resultat. Nu finns där åter fina kapitala hjortar, och man har tillåtit en försiktig beskattning av handjuren igen.
Dan Jönsson berättade entusiastiskt om arbetet med att förvalta den täta dovviltstammen, som åren sedan han tillträdde har medgivit en avskjutning på cirka 500 djur på dryga 2.000 hektar.
– Ett av de första målen vi satte upp var att fördubbla avskjutningen för att minska antalet dov. Men från vad visste jag inte. Jag lägger ner mycket arbete på att inventera hjortarna, men eftersom så mycket av fastigheten består av skog är det otroligt svårt att bedöma storleken på stammen.
Foder i rätt takt
Innan det bar av ut i markerna för fältstudier delade Dan Jönsson med sig av hur han tänker kring utfodring av dovviltet. Något som är nödvändigt för att hålla en stam som den på Maltesholm.
Det handlar bland annat om att köra ut foder i takt med att det förbrukas, att variera utfodringsplatserna för att sprida hjortarna och ge samtliga djur möjlighet att äta och om att servera rätt slags foder, liksom att jobba med viltåkrar som ger mat åt djuren men också berikar den biologiska mångfalden.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.