[cycloneslider id=”slide-12535″]

Starkt bildbevis mot misstänkt tjuvjägare

Bilder på en levande och död kronhjort kom att ta upp mycket av tiden under den andra rättegångsdagen mot den misstänkte tjuvjägaren i Lunds tingsrätt. Åklagaren Pehr Ola Pehrsson hävdade att hjorten skjutits på ett gods i trakterna av Sjöbo i Skåne. Den 36-årige dansken sa att han skjutit den på Jylland.

Som stöd för sin linje hade åklagaren något som måste betraktas som unik bevisning. Kronhjortspecialisten Anders Jarnemo hade nämligen fotograferat en kronhjort i Sjöbotrakten som han tvärsäkert sa var densamma som polisen återfann död på en bild i den misstänktes dator, samt som bogmontage på hans sängkammarvägg.
Utöver bilderna lyfte åklagaren fram uppgifter om bropassage till och från Sverige natten till den 1 februari 2012, samt att han i sms skriver att han skjutit en kronhjort, ”det bästa viltkött man kan tänka sig, som jag säljer i bitar”.

Säker på samma
Viltforskaren Anders Jarnemo hade kallats till tingsrätten för att berätta om den skånska kronhjortens särskilda skyddsstatus, men också för att ge expertutlåtande om en kronhjort samt om en råbock, som på olika sätt knutits till 36-åringen.
I båda fallen var Jarnemo lika säker. Råbocken han fotograferat på Ållskogs gods marker tidigare under sommaren hade samma horn som satt på bockhuvudet som fotograferats i 36-åringens trädgård.
Och bogmontaget som visades upp för tingsrätten hade samma hornuppsättning som hjorten som Anders Jarnemo fotograferat under brunsten på ett gods i Sjöbotrakten.

Horn som fingeravtryck
För åklagare, försvar och rätten förklarade han tålmodigt om hjortdjurens unika hornuppsättningar, och vad han tittade på för att skilja individer åt.
– Man kan säga att hornen är som fingeravtryck. När man kan jämföra detaljer på hornen på det här sättet kan jag säga säkert att det är samma djur.
Därmed föll 36-åringens berättelse om kronhjorten platt till marken. I förhör tidigare under dagen sa han att han skjutit hjorten. Men inte i Skåne utan någonstans på mellersta Jylland.
Då försökte han också förklara att det med hjälp av bilderna inte gick att säga att hjortarna var desamma.
– Det är en normal kronhjort. Den har inga abnormiteter eller särskiljer sig från andra hjortar på något sätt.
Anders Jarnemo tog effektivt död på det resonemanget. Ur åklagarens synpunkt måste han varit rena rama drömvittnet.

Kokat och sågat
Vad gällde råbocken sa 36-åringen att han kokat och sågat skallen åt någon annan. Han hade inte skjutit den, och kunde heller inte säga att det var samma djur på de olika bilderna.
Nu gör rättegången uppehåll några dagar. Den reservdag som avsatts för morgondagen behöver inte användas. Rättegången avslutas med slutpläderingar den 11 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev