Sprängare: ”Jag blir bara förbannad”
Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare har tagit del av brevet som EU:s miljökommissionär Janez Potocnik i veckan skickade till Sveriges miljöminister Lena Ek. Och Sprängare känner mest ilska över det han läser.
Jag röstade ja till EU, men det var inte det här jag hade tänkt mig, säger han.
Förvåning, upprördhet, vrede. Känslorna har kokat över på många håll i jägar-Sverige sedan det igår blev känt att EU-kommissionen vill stoppa den av regeringen planerade riktade urvalsjakten på varg i vinter. Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare sällar sig också till den skara som uttrycker besvikelse och ilska över hur EU-kommissionen inkräktar på svenska interna angelägenheter.
Jag förstår verkligen den vrede som många känner nu. Det här är en fråga som vi i Sverige ska hantera själva det här är beslut som ska fattas i Sverige. När så en av Europas högsta politiska tjänstemän kommer och lägger sig i frågan på en sådan detaljnivå att det nästan blir komiskt, då undrar man verkligen hur prioriteringen vad gäller resurser inom EU ser ut, säger Björn Sprängare.
Jag var en av dom som röstade ja till EU en gång i tiden. Mina skäl för att rösta ja handlade om freden i Europa, frihandel och mänskliga rättigheter, och det är ju sådana stora och viktiga frågor EU ska handla om. Men när man nu ser hur vargfrågan hanteras som en fråga av liknande dignitet blir man bara förbannad. Det måste finnas betydligt viktigare frågor för EU-kommissionen att lägga sitt krut på.
Jag röstade i alla fall inte ja till en ordning där en kommissionär ska kunna skriva ett brev till ett svenskt statsråd och med den här tonen lägga sig i detaljfrågor kring hur vi arbetar i Sverige, så mycket kan jag säga.
Jag delar Lena Eks uppfattning
Jägareförbundet kan i nuläget inte göra så mycket annat än att se vad som sker i frågan. Bollen ligger nu hos Naturvårdsverket och regeringen.
Jag delar helt Lena Eks uppfattning om att Sverige har gjort allt som EU-kommissionen begärt i den här frågan, men om det här exemplet visar hur demokratin i EU fungerar, då blir man verkligen fundersam. De svenska politikerna hamnar i en mellansits som inte alls känns bra, säger Björn Sprängare.
Den som skriker högst får rätt?
Han pekar på en del i Janez Potocniks brev till Lena Ek, där miljökommissionären anklagar Sverige för att inte ha låtit alla intressenter i frågan vara delaktiga, och att han dagligen får många klagomål om detta:
I klartext innebär det han skriver att några högljudda grupper med förhållandevis få medlemmar mobiliserat och utövat påtryckningar gentemot honom, och att Sverige därför inte får gå vidare på den väg vår riksdag och regering beslutat om. Är det demokrati att de som skriker högst får rätt? De som drabbas av vargen, de som verkligen är berörda i framför allt Värmland och Dalarna, knyter hellre näven i fickan. Ska dessa människor missgynnas för att de inte ställer sig upp och skriker, istället för att som nu driva frågan med demokratiska medel?
Just nu är jag arg
En liten tröst i bedrövelsen är trots allt att Lena Ek och regeringen tills vidare ändå står fast vid sin önskan om urvalsjakt på varg i vinter.
Just nu är jag arg, men det kommer även en morgondag och vi måste hitta vägar att jobba vidare med den här frågan. Nu avvaktar vi vad regeringen kommer fram till, men vi Jägareförbundet kommer aldrig att ge upp i vårt arbete med vargfrågan, säger förbundets ordförande Björn Sprängare.
Jägareförbundet: EU:s krav på vargjaktstopp ett hot mot nationellt självbestämmande
Svenska Jägareförbundet har med bestörtning tagit del av kommissionär Janez Potocniks brev och försök att detaljstyra den svenska vargförvaltningen.
Torbjörn Lövbom. |
Det är fel och mycket anmärkningsvärt när EU kommissionen tar sig friheten att ifrågasätta den svenska demokratiska processen. Lika uppseendeväckande är det att kommissionen ifrågasätter viss vetenskaplig expertis medan andra svenska forskare verkar få kommissionärens godkännande, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i förbundets rovdjursråd, i ett pressmeddelande.
Detta visar på det demokratiska underskottet i EU där en icke-vald kommissionär på basen av ett ensidigt urval av intressegrupper ger sig själv rätt att helt förbigå subsidiaritetsprincipen, fortsätter Torbjörn Lövbom. Min fundering efter att ha läst kommissionärens brev är vilka andra svenska nationella frågor kommer kommissionen att vilja detaljstyra i framtiden?
Förbundet föreutsätter vargjakt
Jägareförbundet ser inte att kommissionären framkommit med några nya faktainvändningar utan endast framför nedlåtande åsikter. Förbundet förutsätter att den utlovade selektiva jakten i vinter verkligen kommer till stånd, även om det innebär risk för att EU kommissionen går till domstol.
Läs även:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.