tisdag 26 september

”Skyddsjakt på varg ska ske från helikopter”

Skyddsjakt på varg ska göras från helikopter. Det anser styrelsen i Jägareförbundet Gävleborg.
Vi kommer att arbeta för att skyddsjakt på varg ska genomföras av länsstyrelsepersonal från helikopter, säger länsordförande Karl-Evert Hellsén.

Just nu pågår en skyddsjakt på varg i Homnareviret utanför Edsbyn. Det finns två vargar i reviret och en av dem ska skjutas under skyddsjakt. Beslutet kom efter att sex hundar dödats av varg i området det senaste året. Jakten inleddes 15 oktober och får som längst pågå till 20 december.

Redan från början ville lokala jägare att skyddsjakten skulle genomföras med hjälp av helikopter. Men länsstyrelsen i Gävleborg ansåg i stället att jakten skulle utföras av lokala jägare. Inte heller ville länsstyrelsen ersätta jägarna för deras kostnader i bland annat bensin.

 

Vi jägare vill inte hålla på med det här

Olle Eklund, jaktledare i skyddsjakten, är fortsatt kritisk till länsstyrelsens beslut.

Vi jägare vill inte hålla på med det här. Skyddsjakten ska precis som i renskötselområdet genomföras av länsstyrelsens personal med hjälp av helikopter. När en eller flera vargar ställer till med så stora problem att det beslutas om skyddsjakt ska myndigheterna själva göra jobbet.

Licensjakten på varg ställer vi däremot upp på. Det är jakt med precis samma förutsättningar som vilken annan jakt som helst. säger Olle Eklund.   

Han uppskattar att lokala jägare nu kört drygt 500 mil i sina egna bilar för att försöka ringa in vargarna.

Men vi har varken tid eller resurser att genomföra den här skyddsjakten så att en varg avlivas enligt länsstyrelsens beslut, säger Olle Eklund.

Förbundet förordar helikopter

Jägareförbundet Gävleborg har lyssnat till edsbyjägarnas önskemål och har nu beslutat att förbundet hädanefter ska arbeta för att skyddsjakt på varg ska genomföras med hjälp av helikopter.

Vi är av den bestämda åsikten att jägarna inte ska göra statens arbete. Vi kommer därför att bara prata om skyddsjakt på varg från helikopter. Om nu inte något lokalt jaktlag själva vill skyddsjaga, säger Karl-Evert Hellsén.

Jägareförbundet Gävleborg har skickat ett brev till länsstyrelsen där man snarast vill ha en träff och diskutera skyddsjakten på varg i Homnareviret samt kommande skyddsjakter.

Det här är en högt prioriterad fråga för oss, säger Karl-Evert Hellsén.

 

Helikopter på plats

Förra måndagen fanns både helikopter och behörig personal på plats i Ovanåkers kommun för att märka vargar i Galvenreviret. Många är nu kritiska till att man inte i samma veva kunde avliva den ena vargen i Homnareviret från luften då det tar ungefär fem minuter att flyga mellan reviren i Galven och Homna.

Den bästa och förmodligen enklaste metoden vore om man kunde söva bägge vargarna i Homnareviret. Tiken kunde man avliva och vid samma tillfälle sätta en sändare på den genetiskt viktiga hannen i reviret. Då har tikvargen, som av allt att döma är den som dödar hundar, tagits bort och man har samtidigt märkt en genetiskt viktig varg, säger en lokal jägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev