Skyddsjakt på närgången björn

Det blir skyddsjakt på den björn som under flera veckors tid har uppehållit sig i och i närheten av byar söder och väster om Umeå.

– Den sammanlagda bilden gör att vi har tagit ett skyddsjaktsbeslut utan att någon först har ansökt om det, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten.
– Vi ser det som en nödvändig åtgärd för att minska risken för ytterligare skador och fortsatta problem.
Länsstyrelsen gör bedömningen att det med stor sannolikhet är en och samma björn som under flera veckors tid rört sig i eller nära byarna Stöcke, Stöcksjö, Djäkneböle, Skravelsjö, Röbäck och Överboda. Den har orsakat skador på såväl bikupor som ensilagebalar men också varit oskygg och vandrat över villatomter. Björnen har också visat intresse för soptunnor.
– Under licensjakten har lokala jägare försökt att fälla björnen. Nu är licensjakten avlyst nedan odlingsgränsen och björnen kan inte längre skjutas i samband med den. Försök att istället skrämma björnen från vissa skadedrabbade platser har heller inte lyckats, berättar Linda Backlund.
Björnarna går inte i ide förrän om tidigast en månad och Länsstyrelsen bedömer att björnen under denna tid kan orsaka en hel del olägenheter och kanske även utveckla ett ännu mer oskyggt beteende. Detta ska förebyggas med skyddsjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev