söndag 3 mars

Skyddsjakt på fyra vargar i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland har fattat beslut om skyddsjakt på fyra vargar i Bergs kommun. Det rör sig om två revirmarkerande par, ett väster om Svenstavik och ett sydväst om Rätan.

 

Vargarna befinner sig inom renskötselområdet och i sitt pressmeddelande hänvisar länsstyrelsen i Jämtland till de rovdjurspolitiska riktlinjerna, som anger:

”Målet för vargstammens utbredning i landet bör även i fortsättningen vara begränsad till områden utanför renskötselns åretruntmarker. Enstaka invandrande vargar bör accepteras inom renskötselområdet under en period under förutsättning att de inte etablerar sig där och bildar revir.”


Ej genetiskt värdefulla

DNA-analyser av de aktuella vargarna har visat att de är födda i Skandinavien och de bedöms därför inte vara genetiskt värdefulla för den skandinaviska vargstammen.

Länsstyrelsen har gjort den sammantagna bedömningen att skyddsjakten inte försvårar vargens överlevnad som art i Sverige och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra att dessa vargar orsakar mer skada och ökad belastningen på renskötseln.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev