Sköt kapital hjort – döms för grovt jaktbrott

Kronhjort. Foto: Kenneth Johansson

Jägaren sköt en kapital kronhjort, trots att bara kalv var tillåten. Nu fastställer hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom om grovt jaktbrott.

Det var den 29 januari 2011 som jägaren sköt hjorten. Han var vid tillfället inbjuden som jaktgäst vid en drevjakt utan hund i Skåne. Endast kronkalv var tillåten, något som jaktledaren instruerade om innan jakten.

En av drevkarlarna meddelade på kommunikationsradion under jakten att det stod en kronhjort framför jägaren. Jägaren sköt då den fullvuxna hjorten.

Händelsen polisanmäldes och jägaren har uppgett att han förträngt att licensen endast medgav jakt på hjortkalv. Domstolen tror inte på jägarens uppgifter och anser därmed det styrkt att jägaren begått brottet uppsåtligen.

Jägaren har vidare invänt att kronhjorten redan var skadskjuten när han fällde den. Men enligt hovrättens mening finns det inget som talar för att den redan var påskjuten när den sköts.

Den tidigare ostraffade jägaren döms till 160 timmars samhällstjänst för grovt jaktbrott. Att brotten bedöms som grovt gör tingsrätten bedömningen att kronvilt är ett så kallat annars särskilt skyddsvärt vilt.

Tingsrätten konstaterar att brottet inte har orsakat någon alltför allvarlig skada på den aktuella kronviltstammen och att brottet har straffvärde om fängelse sex månader. Jaktbrott av detta slag är av den art att det krävs särskilda skäl för att välja en annan påföljd än fängelse – som i det här fallet omvandlas till samhällstjänst.

Jägaren ska även betala en avgift på 500 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev