Sköt fel lodjur – ställs inför rätta

Idag, måndag, ställs en jägare inför rätta i Varbergs tingsrätt. Jägaren står åtalad för jaktbrott efter att ha skjutit fel lodjur vid en skyddsjakt den 27 mars.

Enligt Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut skulle en sändarförsedd lodjurshane skjutas efter att lodjuret dödat ett 20-tal får.
13 personer deltog vid skyddsjakten. Lodjuret krysspejlades innan skyddsjakten inleddes, detta för att ha en exakt position på lodjuret. Därefter gick hundförare och en guide till hundföraren in i området med kopplade hundar. Plötsligt fick de syn på lodjuret, ett tiotal meter bort. En hund släpptes och lodjuret träade omedelbart tio meter upp i en gran.
Både hundföraren och den medföljande guiden tyckte sig se ett halsband på lodjuret och hundföraren sköt kort därefter ett direkt dödande hagelskott. När lodjuret låg på marken upptäckte de att det saknade sändarhalsband.

Polisanmäldes av Naturvårdsverket
Det var Naturvårdsverket som fattat beslut om skyddsjakt. I beslutet stod det att skyddsjakten bara gällde den sändarförsedda hanen. När verket fick kännedom om att ett annat lodjur fällts polisanmälde de händelsen.
Den misstänkte är en mycket erfaren jägare. Han har i polisförhör uppgett att han är förtvivlad över det som hänt. Han uppger att lodjurshanen enligt pejlen skulle vara exakt där de fick upptag – och att det inte fanns några indikationer på att det skulle finnas andra lodjur på platsen.
Jägaren själv upplevde att han såg ett halsband på lodjuret innan han sköt och att den den medföljande guiden sa att även han såg ett halsband. Den åtalade uppger vidare att han ville skjuta lodjuret så snart som möjligt i trädet eftersom skottläget var bra och att det innebar en stressig situation för lodjuret när det var folk under trädet och hunden som skällde.
Jägaren förnekar brott.
Åklagare har dock valt att åtala mannen. Åklagaren menar att jägaren genom oaktsamhet gjort sig skyldig till jaktbrott.
Idag tas fallet upp vid Varbergs tingsrätt.

Fakta

Den sändarförsedda lodjurshanen sköts vid skyddsjakt ett par veckor efter att honan avlivats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev