Skånska jägare åldersbestämmer kronvilt

För att få en bättre bild av den skånska kronviltstammen och för att kunna rekommendera rätt åtgärder i förvaltningen uppmanas nu skånska kronviltjägare att åldersbestämma alla hjortar som fälls under höstens jakt.

Uppmaningen om att spara käkhalvor från djur som är äldre än ett år samt att notera slaktvikter på samtliga hjortar har gått ut till jägare i alla licensområden i Skåne, säger Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Skåne.

I Skåne arbetas målmedvetet med att få en bättre förvaltning av kronviltet. Senast på Skånska jakt- och fiskemässan hade länsföreningen en stor kronviltutställning som lockade många jägare. Då kunde viltforskaren Anders Jarnemo berätta att ansträngningarna ger resultat. Till exempel har man nu uppnått en nivå på tio procent kapitala hjortar i stammen, vilket är ett tecken på att jägarna är på rätt väg vad gäller avskjutningen.

Men vi behöver mer kunskap. Det krävs att stammen har hög medelålder för att vi ska få kapitala hjortar och bättre reproduktion, säger Fredrik Jönsson som fått med sig flera intressenter i kunskapsinsamlingen som nu börjar.

Till exempel är länsstyrelsen med, liksom ansvariga jägare i licensområdena, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev