söndag 19 maj

”Skandalöst av länsstyrelsen Dalarna”

Länsstyrelsen Dalarnas totala brist på empati för det tamdjursägande dalfolket är skandalöst. Det anser Jägareförbundet och LRF Dalarna.

På kort tid har vargar i Björnåsreviret angripit fyra fårbesättningar och där angreppen har skett i fyra olika fäbodar. Totalt har närmare 40 får dödats. Det är också klarlagt att angreppen skett inom ett och samma vargrevir. Vargar har också tidigare i år angripit och dödat både får och jakthundar. Detsamma har skett även 2011.

Vid varje angreppstillfälle har skyddsjaktsansökningar på varg inlämnats till länsstyrelsen och vid varje tillfälle har länsstyrelsen avslagit ansökan.

Tamdjursägarna i Dalarna har länge ansett att Länsstyrelsen fullständigt vänder dem ryggen men nu är måttet rågat, säger Jonny Jones, ansvarig skogs- och jaktfrågor LRF Dalarna och Thomas Björklund, ordförande Jägareförbundet Dalarna, i ett gemensamt pressmeddelande.

De fyra angreppen i lika många fäbodar inom samma vargrevir ryms väl inom den möjlighet till skyddsjakt som finns enligt nuvarande regelverk, säger Jonny Jones.
Vi anser att länsstyrelsens myndighetsutövning där Landshövdingen är ytterst ansvarig inte rimmar med lagstiftningen och den politiska intentionen att en grundläggande förutsättning vid förvaltningen av varg är att medborgarna ska känna förtroende för myndigheterna och för de åtgärder som används, säger Thomas Björklund och Jonny Jones i pressmeddelandet.

Jägareförbundet och LRF kommer nu omedelbart tillskriva länsstyrelsen i ärendet och förbunden håller idag, torsdag, pressinformation i Falun.

 

Läs även:

Jägareförbundet och LRF i gemensam vargskrivelse

LRF kritiserar Dalarnas länsstyrelse

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev