Samebyar ansöker om skyddsjakt

Den varg som anses genetisk viktig som befunnit sig i Härjedalen kan nu enligt Naturvårdsverket ha rört sig ner mot Dalarna. Urinprover från början av december visar att den varit i Dalarna, uppger länsstyrelsen i Jämtland. Foto: Olle Olsson

Tre samebyar i Jämtland har ansökt om skyddsjakt på varg.
En av vargarna anses genetisk viktig, enligt Naturvårdsverket.
Den påstås dock ha lämnat Jämtland.

Ansökningarna om skyddsjakt berör vinterbetesområden dit renarna är på väg.
– Det är svårt att sätta ut renarna när man vet att det finns varg, säger Mikael Wallén, handläggare på länsstyrelsen, till Länstidningen.
Två av de sökande samebyarna har ett vargpar inom ett område i Östjämtland. Hanen är där för tredje vintern, skriver Länstidningen. Två år i rad har det varit skyddsjakt efter en varg i det området, dock utan resultat. Vargparet rör sig över länsgränsen norr om Hammarstrand.
Övriga skyddsjaktsansökningar berör områden strax utanför Östersund och Brunflo samt i Bodsjöområdet på gränsen mot Medelpad.
– Där har vi inget DNA så vi vet inte vad det är för individ. Det kan vara en fjärde varg, enligt Mikael Wallén. Vi måste vara säkra på att det inte rör den finskryska varghane som dokumenterats i länet. Därför måste vi ha färska DNA så vi inte gör något misstag.
Naturvårdsverket bedömer att den finsk-ryska varghannen är genetiskt viktig för vargstammen, att den motsvarar värdet av 500 skandinaviska vargar. Naturvårdsverket uppgav dock i går att den vargen sökt sig söderut, från Härjedalen till Dalarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev