Säljakten drabbas av handelsförbud

Handeln med sälprodukter förbjuds. Foto: Daniel Sanchez

Handeln med produkter från sälar skjutna under skyddsjakt i Sverige och Finland förbjuds, enligt ett utslag i världshandelsorganisationen WTO. Beslutet påverkar inte jakten som sådan, och omfattningen på handeln är liten, men det är principiellt viktigt, enligt Jägareförbundets Anders Grahn som är mycket kritisk.

Inte bara Norge och Kanada förlorade när världshandelsorganisationen WTO gav EU grönt ljus för fortsatt förbud mot handel med sälprodukter. Också svenska och finska jägare drabbas eftersom WTO inte godkänner att sådana undantag görs.
Däremot kan undantagen för ursprungsbefolkningar bestå, såvida EU utsträcker det till att också gälla inuiter bosatta i Ryssland, Kanada och Alaska.

Upp till regeringen
Djurrättsrörelsen jublar förstås, men kritiken mot beslutet från Norge och Kanada är hård. Och på Svenska Jägareförbundet är ansvarige för internationella frågor, Anders Grahn inte nådig i sina omdömen:
– Ordet skenhelighet kommer här till sin rätt. Vi har ett direktiv som säger att sälen kan jagas och ett annat där det slås fast att vi inte får sälja några produkter från sälen. Men vad spelar det för roll för den döda sälen om jägaren säljer skinnet från den, frågar Anders Grahn.
Enligt Grahn är det nu avhängigt i första hand den svenska regeringen om det kan bli någon fortsatt handel med produkter från sälar som fälls i Sverige och Finland.
– Regeringen måste ta den här frågan på allvar och skapa allianser med andra medlemsländer och arbeta gentemot kommissionen. 
Han menar också att WTO-beslutet ruckar på den viktiga principen att vi ska ta tillvara på det som skördas i naturen.
– Om man tänker sig att det istället för jakt handlade om honung förstår man hur absurt det är. Låt oss säga att det var tillåtet att ha bisamhällen men förbjudet att sälja honungen bina producerar, då förstår man hur fel det här är.

Olika bedömningar
När EU genomförde sitt förbud motiverades det med att en majoritet av EU-medborgarna var mot säljakt. Men Anders Grahn ger inte mycket för den undersökningen.
– Den genomfördes i form av en enkät på Internet. Den fanns bara på engelska och var öppen för alla, inte bara EU-medborgare. När man gjorde en liknande undersökning gällande vapenlagstiftningen underkände kommissionen resultatet eftersom man ansåg att vapenlobbyn påverkat det. Några sådana problem hade man inte med sällobbyn, säger Anders Grahn.
– Dessutom har kanadensarna genomfört en riktig opinionsundersökning bland EU:s invånare, och i den tycker en klar majoritet att det är okej att jaga säl.
Domen i WTO oroar många, inte bara kanadensiska och norska säljägare. Det finns de som hävdar att det här är som att öppna Pandoras ask. Om man nu kan ta ett beslut om handelshinder på djuretiska grunder, vad är det som säger att det inte med samma argumentering går att stoppa handeln med kycklingkött, eller griskött?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev