Säkert svar om Skånevargens kön dröjer

Den varg som rört sig i Beddinge för ett par månader sedan har fortfarande inte kunnat könsbestämmas med absolut säkerhet. Det är dock troligt att det rör sig om en hanvarg.

Den 12 december samlade Nils Carlsson på länsstyrelsen Skåne in vargspillning i Beddinge som skickades på DNA-analys till Grimsö forskningsstation.
Provet visade att spillningen kom från en skandinavisk varg från Skultunareviret i Västmanland, men kön kunde inte fastställas på grund av en kontaminering med ykromosomer i laboratoriemiljön på Grimsö.

Behöver besked
Provet har därför analyserats ytterligare flera gånger med fallande grad av kontaminering. Även om en viss kontaminering kvarstår, bedömer laboratoriet att spillningen kommer från en varg av hankön.
Den här vargen har varit här så länge nu, vi skulle behöva ett säkert besked, säger Nils Carlsson.
Troligen är det den så kallade Beddingevargen som nu rör sig i trakterna av Skurup, Holmeja och Häckeberga. Förhoppningsvis ska det gå att spåra den och säkra DNA, för att få veta om det är samma varg.

Tågdödad

Det har däremot kommit ett preliminärt svar från SVA angående den varg som dödades av tåget norr om Tjörnarp i slutet av december.
Det var en ovanligt stor vuxen varg av hankön, en av de största de fått in på SVA, säger Nils Carlsson.
Ytterligare information om den vargens härkomst väntas inom kort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev