Sädgåsjaktens ovissa framtid

Enligt Svenska Jägareförbundet är det tveksamt om jaktförbud på sädgås i Sverige är en lämplig åtgärd utifrån det underlag som finns.  Istället vill Jägareförbundet att jägare försöker minska antalet fällda sädgäss på frivillig väg.

Finland och Danmark har under senare år förbjudit jakten på sädgås. I Sverige är dock jakten på sädgås tillåten men trycket på att Sverige ska förbjuda jakten är stort. Svenska Jägareförbundet ställer sig tveksamma till att jaktförbud på sädgås i Sverige är en lämplig åtgärd utifrån det underlag som finns.

Istället vill Jägareförbundet att jägare försöker minska antalet fällda sädgäss på frivillig väg i avvaktan på att mer kunskap tas fram kring artens situation.
Flera gåsarter har varit riktiga vinnare under de senaste decennierna och många röster hörs för att antalet gäss i Sverige måste minskas. Särskilt jordbruksintressena för fram att jakten på gäss måste ökas för att hålla tillbaka tillväxt i populationerna och minska skador på grödor. 
Bilden av exploderande gåsstammar i Sverige behöver nyanseras då det finns arter som det inte går lika bra för.

Två underarter
De sädgäss som ses och jagas i Sverige tillhör framförallt en av två raser av sädgås, skogs- och tundrasädgås. Skogssädgåsen som är den vanligaste i Sverige har sannolikt minskat under de senaste årtiondena. Tundrasädgås uppvisar samma mönster som de flesta andra gåsarter och ökar i antal, så också i Sverige, men är fortfarande relativt fåtalig jämfört med skogssädgåsen i vårt land.
Sädgäss jagas i Sverige i Skåne och Blekinge från 1 oktober till och med den 31 december. Att jakten idag bara sker under tre månader i två av våra län är jakten att betrakta som begränsad. Men i och med att det jagas där det gör, tyder allt på att det är huvudsakligen skogssädgäss som fälls och det beräknade antalet skjutna fåglar ligger i medelvärde på 3.600 stycken per år de senaste 10 åren. Jakten inriktar sig alltså på en population som är relativt liten och som dessutom sannolikt minskar.

Tundrasädgäss ökar
De forskare som jobbar med skogssädgäss menar att populationen kan ha minskat med tre till fem procent per år under de senaste 10 åren. Jakten pekas ut av många som en trolig faktor som bidrar till minskningen. Men samtidigt har antalet sädgäss i Sverige ökat under samma period vilket kan förklaras med en ökande andel tundrasädgäss men också att skogssädgässen har förändrat sin flyttning och väljer Sverige som rast- och övervintringsplats i större omfattning än tidigare.
– Det är nog troligt att skogssädgässen i större omfattning väljer Sverige idag framför andra länder jämfört tidigare. Det är inte ovanligt att gäss anpassar sin flyttning till förändringar i markanvändning eller andra faktorer. Ett exempel på detta är att antalet grågäss ökat under vintern i Sverige de senaste åren, säger Niklas Liljebäck, nationellt fågelansvarig på Förbundet

Följt utvecklingen
Svenska Jägareförbundet har under flera år följt utvecklingen noga och dessutom finansierat forskning på sädgäss, gåsräkningar samt varit delaktiga i den process som nu pågår för att skapa en internationell förvaltningsplan för skogssädgås. En internationell plan är nödvändig för anpassad förvaltning av en art som vistas i många länder men vid olika tidpunkter på året. Sädgäss som ses i Sverige under vinterhalvåret kommer huvudsakligen från länder öster om oss även om vi har en del häckande sädgäss i Sverige också. Jägareförbundet ställer sig i dag mycket tveksamma till att jakten i Sverige kan påverka populationen av sädgäss utifrån den kunskap som finns.
– De data som visas upp som bevis på att skogssädgåsen är i kris är ofta svajiga och inte sällan bygger de på en rad av antaganden från berörda forskare. Hela frågan skulle vinna på om de data som presenteras kan härledas till reella siffror istället för skattningar eller i vissa fall kvalificerade gissningar. Samtidigt behövs det mer och löpande inventeringar av utbredningen för de två raserna av sädgäss, både inom Sverige och internationellt, säger Niklas Liljebäck.

Jakten påverkar inte
I och med att det är osannolikt att jakten påverkar populationen i dagsläget riskerar ett jaktstopp bara ha en enda effekt: att svenska jägare förlorar en jaktbar art.
– Den dag det kan bevisas att den svenska jakten verkligen utgör ett hot för sädgåsen kommer självklart Jägareförbundet medverka till att jakten på arten stoppas. Men i och med populationen fortfarande är relativt stor kan ett eventuellt jaktstopp vänta några år så vi får mer på fötterna. Ett frivilligt minskande av sädgåsavskjutningen hos berörda jägare känns som en mer proportionerlig åtgärd i detta läge. Vi har förlorat många jaktbara arter bland just fåglar på mycket märkliga och ibland direkt felaktiga grunder, och i och med det har visat sig omöjligt att få tillbaka dessa är det viktigt för Förbundet att det inte upprepas för sädgåsen, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.
För de marker där sädgåsen jagas är den ofta den talrikaste gåsarten och för jägare i dessa områden känns såklart ett jaktförbud främmande. I Skåne kan under senhöst och vinter mellan 30.000 och 40.000 sädgäss räknas in.

Skadebild 
Det finns även en skadebild kopplad till sädgåsen och jakten fungerar därför lite som en konfliktdämpare. Tas jakten bort kommer sannolikt kraven på skyddsjakt och ersättning för jordbruksskador öka.
– Jägareförbundet vill be jägare som jagar i sädgåsområden att så mycket det går ställa om sin jakt till andra gåsarter som grågås, som vi vet ökar. Att bromsa jakten på sädgås några år kan ge oss tid att samla på oss mer kunskap, och trycket på våra beslutsfattare att förbjuda jakten minskar. Kan vi bevisa att jägare klarar av att hantera sådana här situationer genom frivilliga åtgärder är mycket vunnet, avslutar Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev