Så vill Naturvårdsverket sätta in varg i landet

Länsstyrelserna med sina viltförvaltningsdelegationer bör besluta om lämpliga områden där vargar bör sättas ut för att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige. Det bör vara områden som är lämpliga för både vargar och människor, anser Naturvårdsverket som föreslår ett antal kriterier för val av lämpliga områden.

Naturvårdsverket skickar nu ut en remiss som gäller regeringsuppdraget att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige. Högst 20 vargar ska tillföras stammen till 2014 för att minska inavelsgraden, enligt riksdagens beslut. Remissen gäller delar av Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att ta fram förslag till lämpliga utsättningsområden.

Internationella erfarenheter visar att det är viktigt att processer för flyttning av vargar får ta tid för att uppnå acceptans för insatsen. En lyckad process innebär att förtroendet för myndigheterna som genomför flytten inte skadas och att vargstammen kan fortsätta förstärkas genetiskt. Misstag kan däremot öka motståndet och få återverkningar på hela den förda rovdjursförvaltningen.

Därför är det viktigt att vi nu får igång en process för dialog och delaktighet i en så viktig fråga som att förstärka den inavlade vargstammen. Processen behöver få ta tid, minst ett år. Länsstyrelserna måste ha tid och resurser för att hantera frågan, säger Eva Thörnelöf, chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Förstärka dagens vargstam

Avsikten är enligt verket att genetiskt förstärka dagens vargstam som främst finns i ett bälte från Västra Götaland till Gävleborgs län. Dagens sex län med fasta stammar av varg berörs mest av förstärkningen av stammen, alltså Gävleborgs Dalarnas, Västmanlands, Örebro, Värmlands och Västra Götalands län.

Även randområden med enstaka vargrevir eller där vargar passerar bör ta fram områdesförslag, det vill säga Uppsala, Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län.

Metoder för vargflytt

Valet av flyttmetod kan delvis påverka utformningen av förankringsprocessen. Vid valpflytt placeras djuret i en existerande lya och blir därmed direkt en del av vargstammen. En vuxen varg bör placeras i vargstammens kärnområde. Inget av fallen har som mål att själva flyttningen ska öppna helt nya områden för vargetablering utan målet är att genetiskt stärka den existerande vargstammen i Sverige och att vargstammen ska sprida sig på naturlig väg. Avsikten är att minska inaveln, inte öka det totala antalet vargar, skriver Naturvårdsverket i sin rapport.


Kriterier för flytt av valpar och vuxna vargar

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till kriterier för val av områden efter samråd med en arbetsgrupp bestående av representanter för länsstyrelser, intresseorganisationer och markägare.

Det finns två listor med kriterier, en för flytt av vuxna vargar och en för flytt av valpar. Vuxna vargar kan antingen komma på egna ben eller importeras, valpar sätts ut i befintliga lyor. Internationella erfarenheter visar att vargarna tar emot valpen som sin egen. Förslaget innebär att vargar inte bör sätts ut i områden som är undantagna från vargetablering enligt rovdjurspolitiken, alltså renskötselområdet.

 

Utanför vargrevir

En buffertzon bör finnas för att vargar inte ska gå norrut eller till Norge. Utsättningsplatsen för vuxna vargar bör helst ligga utanför vargrevir, inte mitt i dem. Vidare bör det inte vara tätt med betande tamdjur i områden där vargar sätts ut, menar Naturvårdsverket.

Yttranden om Naturvårdsverkets remiss ska ha kommit till verket senast 1 november.

Läs hela Naturvårdsverkets remiss (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev