Rykten går i vargens spår

Vargobservationer i Jönköpings län har gett upphov till rykten om utsättningar och vargdödade hundar. Senast förra veckan fick Svensk Jakts redaktion en bild på en hund som uppgavs vara vargdödad utanför Tenhult. Något som visade sig vara helt fel.

 

Svensk Jakt har de senaste veckorna fått flera samtal från människor som har hört berättelser om utsättningar av varg. Den vanligaste är att bilar med släpkärror märkta Naturvårdsverket har iakttagits på skogsbilvägar på skilda håll i länet.

Enligt ryktet har sex vargar satts ut, utanför Jönköping och i trakterna av Eksjö, bland annat.

När berättelserna ska kontrolleras visar det sig vara omöjligt. Inga förstahandsuppgifter finns, inte heller andrahands utan det är i tredje eller fjärde led som tidningens uppgiftslämnare har fått iakttagelserna återgivna.

Just berättelser om bilar med släpkärror med myndigheters eller djurparkers logotyper iakttagna på skogsbilvägars vändplaner är vanliga i dessa sammanhang. De är helt enkelt vandringsmyter som går igen.

 

Vargen kommer

Senast i somras, efter den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark, fick redaktionen samtal om att djurparken släppte ut de aktuella vargarna i ett skogsområde utanför Kostad. En bil med släpvagn märkt Kolmården hade iakttagits i slutet av en skogsbilväg. Inte heller den uppgiften kunde bekräftas.

Ryktesspridningen är olycklig på flera sätt, eftersom det blir omöjligt att veta när uppgifter är värda att kontrollera. Om någon ropar vargen kommer alltför ofta är det ingen som bryr sig när den väl gör det.

Till exempel planerar myndigheterna nu att sätta ut djurparksvalpar i vilda vargars lyor. Man har också planer på att flytta vargvalpar från den genetiskt värdefulla tik som tillsammans med en hane bildat revir i renbetesområdet i Västernorrland.

 

Fel ras, fel plats

I Jönköpings län förekom också rykten om en vargtagen hund utanför Tenhult. I det fallet verkade ryktet vara avsiktligt planterat. Svensk Jakt fick i slutet av november en bild på en vargtagen hund, enligt uppgift en rhodesian ridgeback som attackerats vid Tenhult på måndagskvällen.

Hunden på bilden var mycket riktigt vargtagen, men det var ingen rhodesian ridgeback vid Tenhult utan en bayersk viltspårhund som vargdödats vid Fredriksberg i Dalarna ett par dagar tidigare.

Bilden hade visats på Facebook och det kan vara därifrån som någon hämtade den för att göra om händelsen, till annan inte helt olik ras och till en annan plats.

 

Läs mer:

Vargavinter väntar i Jönköpings län?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev