Rosenkransarna fällde råbockarna

Flugangrepp på råbockarna i skånska Pugerup kommer troligen av det fuktiga klimatet och det faktum att rosenkransarna var så stora att djuren inte kunde klia sig mellan hornen.

Tre råbockar, i Pugerup i norra Skåne, angreps i augusti av fluglarver kring hornfästet. Svensk Jakt Nyheter skrev om händelsen. Efter artikeln har fyra rapporter med exakt samma observationer kommit till redaktionen. Ett fall var från Mellansverige och de övriga tre från de södra delarna av landet.
Anders Lindström, från Vinslöv, sköt exempelvis tre fluglarvsangripna bockar inom ett område med en radie på 500 meter.

Undersökta av SVA
Statens veterinärmedicinska anstalt har undersökt de tre bockarna från Pugerup.
En av teorierna var att bockarna skulle fått stångskador i samband med revirstrider. Flugorna skulle sedan ha lagt ägg i såren.
Eftersom fluglarverna ätit bort hud och annan mjukvävnad vid hornbasen går det inte att avgöra om det funnits mindre stångskador från början, säger statsveterinär Henrik Uhlhorn.
Alla bockar som drabbats verkar ha haft stora horn, i alla fall stora rosenkransar. Storleken på dessa gör att det bildas en skyddad plats som rådjuret inte kommer åt, genom att klia sig.

Under rosenskransen
Fluglarver angriper helst fuktiga ställen på kroppen som sår, näsborrar eller nedsmutsad päls. Fluglarverna kan ha hittat en skyddad och fuktig plats under rosenkransarna även utan att det funnits sår från början. Sedan har säkert det varma och fuktiga vädret gjort förutsättningarna ännu mer gynnsamma.
Vi har bara sett ett liknande fall tidigare. Då var det en djurparksälg som fått ett angrepp kring hornfästet. Men där kunde man behandla , säger Henrik Uhlhorn.
Även andra teorier om orsaken till angreppet florerar. En av dessa är att en speciell flugart ger djuren sår, som de vanliga flugorna använder för att lägga ägg.
Fluglarverna som fanns på råbockarna tillhör en vanlig art, grön spyfluga. Den arten är känd för att lägga ägg i sår och på nedsmutsad hud men brukar inte angripa oskadad, ren hud, säger Henrik Uhlhorn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev