söndag 14 april

Riksdagsbeslut förenklar eftersök på järnväg

Riksdagen beslutade på onsdagen att reglerna för eftersök av trafikskadat vilt även ska gälla djur som skadats av spårbunden trafik. Ändringen träder i kraft den 1 juli i år.

Varje år inträffar närmare 4 500 krockar mellan tåg och vilda djur, i huvudsak älg och rådjur. Men hittills har de regler som gäller för viltolyckor på väg inte omfattat järnvägstrafik. Det har inte funnits någon anmälningsplikt av sådana olyckor. Ett annat problem är att ingen som inte har tillstånd får vistas på spårområdet. En eftersöksjägare som saknar tillstånd får inte ens korsa ett järnvägsspår.

Jägareförbundet har därför drivit förslaget om att reglerna även ska omfatta viltolyckor på järnväg, och på onsdagen antog alltså riksdagen detta förslag. Med de nya reglerna ska dessa viltolyckor kunna hanteras på samma sätt som viltolyckor på väg: med samma rapporteringssystem, samma eftersöksjägare och med samma ersättning.

 

Påtalat problemet länge

Vi har påtalat detta i flera år och det är glädjande att beslutet nu fattats, säger Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Enligt riksdagsbeslut ska polisen kunna vidta de åtgärder som behövs för att skadade djur ska kunna spåras upp och avlivas. Polisen ska också kunna ge någon annan i uppdrag att vidta sådana åtgärder. Anmälningsplikt av viltolyckor på järnväg införs nu också, men till skillnad från vägtrafik kan den som underlåter att anmäla sådan viltolycka inte bli straffad.

De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2012.

 

Läs tidigare artikel:

Eftersök längs järnväg förbättras

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev