Riksdagen ändrade jaktlagen

Försök eller förberedelse till grovt jaktbrott eller grovt jakthäleri är från och med 1 juli straffbelagda brott.
Detta sedan riksdagen på onsdagen röstade igenom regeringens förslag på ändringar i en rad lagar däribland jaktlagen syftande till att genomföra ministerrådets rambeslut i kampen mot organiserad brottslighet.

 

Riksdagen antog på onsdagen regeringens förslag på ändringar i flera lagar, bland annat jaktlagen, för att kunna genomföra det europeiska ministerrådets rambeslut i kampen mot organiserad brottslighet. Förslaget på ändring av jaktlagen gick ut på att kriminalisera förberedelse till grovt artskyddsbrott och de grova fallen av jaktbrott och jakthäleri. Dessa ska dessutom straffbeläggas som försök.

Två förändringar av jaktlagen röstades nu igenom av riksdagen. Dels införs en ny paragraf, 46 a §, som har följande lydelse:
”För försök eller förberedelse till jaktbrott enligt 44 § eller jakthäleri enligt 46 § andra stycket döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken.”

Dels får paragraf 49 en ny lydelse (det nya tillägget kursivt):
”Jaktredskap, fortskaffningsmedel och annan egendom som har använts som hjälpmedel vid jaktbrott eller jakthäleri får förklaras förverkade, om det behövs för att förebygga brott eller om det annars finns särskilda skäl. Detsamma gäller egendom som varit avsedd att användas som hjälpmedel vid sådana brott, om brottet har fullbordats eller om förfarandet har utgjort ett straffbart försök eller en straffbar förberedelse.”

Lagändringarna träder i kraft den 1 juli.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev