Restaurangkök granskas efter trikinsmitta
Nyligen blev det känt att en man i Värmland infekterats av trikiner, troligen efter att ha ätit vildsvinskött. Eftersom det inte är säkerställt och på grund av att mannen arbetade i ett restaurangkök har Filipstads kommun startat en utredning.
– Det har tagits prover på köttet i det restaurangkök där personen arbetade och analyser visar att det inte fanns några trikiner. Man har ändå plockat bort allt kött från frysarna, även om det inte var smittat, säger Hannes Fellsman, miljö- och byggchef i Filipstads kommun, till Radio P4 Värmland.
Av det man hittills vet tyder mycket på att mannen infekterats av vildsvinskött, som inte var testat för trikiner och som inte var upphettat tillräckligt för att trikinerna skulle dö vid tillagningen.
Utredningen har visat att mannen inte blev smittad i restaurangköket, men kommunen fortsätter ändå sin granskning.
– Nu fortsätter vi att granska verksamheten och deras rutiner och ser om de har brustit på något sätt, säger Hannes Fellsman till radiokanalen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.