fredag 14 juni

Rekordstor vargflock observerad

En flock på 13 vargar ska ha observerats inom Sjösvedenreviret i södra Hälsingland. Om observationen är korrekt är det den största vargflocken i landet i modern tid. Och föryngringen har skett i ett revir där alfaparet antas vara helsyskon.

Synobservationen på jätteflocken gjordes nyligen inom Östergällsjöns viltvårdsområde, sydväst om Bollnäs.

– Observatören är säker på sin sak. Det var 13 olika vargar han såg. Men vi kan inte kvalitetssäkra obervationen fullt ut eftersom det inte finns snö i området ännu, säger länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin.

Det tidigare alfaparet i Sjösvedenreviret är helsyskon. Minskad kullstrorlek anges vara en av de tydligaste effekterna vid inavel. Men frågan är om den så kallade regeln gäller Sjösvedenreviret?

– Vi vet inte om det tidigare alfaparet fortfarande är intakt, men vi har inga indikationer om att det skulle vara nya föräldradjur. Vi ska försöka samla in spillning och DNA-analysera så får vi svaret.

– Det kan också vara så att fjolårsvalparna går kvar i reviret tillsammans med föräldradjuren och årsvalpalparna. Men det är ovanligt, säger Hans Nordin.

Han vädjar nu om jägarnas och allmänhetens hjälp i kartläggningen av reviret.

– Kontakta länsstyrelsen Gävleborg om du har syn- eller spårobs från Sjösvedenreviret elelr andra vargrevir i länet. Vi är även intresserade av att få in spillning, säger Hans Nordin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev