Rekordmånga järvföryngringar i Västerbotten

Antalet järvföryngringar i Västerbotten är det högsta någonsin sedan inventeringarna startade 1996. Lodjuren har ökat något sedan i fjol och sex olika vargar har rört sig i länet. Det konstaterar länsstyrelsen i sin slutrapport om säsongens rovdjursinventeringar.

I år konstaterades 28 föryngringar av järv i Västerbottens län. Med årets resultat passerar länet för andra gången den miniminivå på 26 föryngringar som finns angivet i Västerbottens förvaltningsplan för arten. Järvstammen uppgår till cirka 150 individer, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Lodjuren fortsätter att öka
Under inventeringarna konstaterades 33 familjegrupper av lodjur i Västerbotten. Därtill har två familjegrupper rört sig i både Norr- och Västerbotten och en tredje grupp har rört sig i både Västerbotten och Jämtland. Totalsumman blir därför 34,5 föryngringar av lodjur för Västerbottens del, vilket motsvarar cirka 200 djur.

Enligt Länsstyrelsens nuvarande förvaltningsmodell bör det finnas mellan 18 och 28 föryngringar av lodjur i länet varje år. Stammen ligger därmed över det övre gränsvärdet.

Målet är därför att minska lodjursstammen i länet. Ett led i detta arbete är den nu pågående skyddsjakten efter lodjur, konstaterar Linda Backlund, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Färre kungsörnshäckningar
Antalet kungsörnshäckningar minskade jämfört med föregående år. Endast 35 häckningar lyckades i de 91 revir som var besatta av örnar. Det har varit ett dåligt smågnagarår i år och det påverkar sannolikt häckningsframgången. Kungsörnsstammen i Västerbotten uppskattas till cirka 280 individer.

Vargar på genomfart
Länsstyrelsen bedömer att sex olika vargindivider har rört sig i länet under inventeringssäsongen oktober 2011 till och med september 2012. Samtliga observationer rörde ensamma vargar och DNA-prover har inte kunnat fås från alla. Siffran är därför något osäker. I september fotades två olika vargar söder om Åsele. Dessa bedöms vara den finsk-ryska vargtiken och hennes följeslagare, en hane från Värmland, som nu har bildat revir i Västernorrlands län.

Björnar vanligast
Björnstammen bedöms fortfarande ligga kvar kring 300 individer, med en något vikande tendens. Björnstammen följs med hjälp av björnobservationer under älgjakten och med regelbundna spillningsinventeringar. DNA-analyser av spillning gjordes både 2004 (cirka 300 individer) och 2009 (cirka 300 individer). Nästa spillningsinsamling planeras för år 2014.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev