torsdag 18 april

Rekommenderar bojkott av vargjakt

Göran Gunnarsson, ordförande i Jägareförbunder Örebro, rekommenderar sina medlemmar att avstå deltagande i den beslutade vargjakten. Foto: Magnus Rydholm

Länsföreningen Jägareförbundet Örebro rekommenderar sina medlemmar att inte delta i den av Naturvårdsverket nyligen beslutade vargjakten.
– De villkor som finns med i beslutet gör det omöjligt att bedriva jakt. Det är uppenbart att Naturvårdsverket obstruerar, säger Göran Gunnarsson, ordförande i Jägareförbundet Örebro län.

Jägareförbundet Örebro län har vid ett extrainsatt sammanträde för länsföreningens arbetsutskott behandlat Naturvårdsverkets agerande efter rovdjurspropositionen.
– Under rådande omständigheter, och då vi inte getts förutsättningar för en meningsfull jakt, rekommenderar vi – Jägareförbundet Örebro – våra medlemmar att inte delta i den beslutade vargjakten, säger Göran Gunnarsson, ordförande i länsföreningen Jägareförbundet Örebro.
Varför har ni tagit det beslutet?
– Vi är mycket besvikna över hur ett statligt verk kan obstruera mot ett av regeringen fattat beslut. Den enda rimliga tolkningen är att tjänstemännen på Naturvårdsverket gör allt för att omöjliggöra vargjakt.
– Först beslutar man om den högsta nivån i intervallet, sedan tas beslut om en jakt där man inte ens ges rimliga förutsättningar. Dels är tiden för jakten alldeles för kort. Hur kan man tro att det på två veckor ska gå att skjuta 30 vargar?

En varg i taget
Göran Gunnarsson pekar dessutom på den begränsning som Naturvårdsverket lagt in i beslutet:
– Det innebär att vi endast får skjuta en varg i taget, att jakten i praktiken måste avbrytas efter varje varg som skjuts, i väntan på att den ska besiktas. Det gör ju att det i praktiken blir omöjligt att bedriva en jakt med rimliga förutsättningar, säger Göran Gunnarsson.

Vargjakt i Örebro län

Naturvårdsverkets beslut innebär jakt på varg i två av tre utvalda, tänkbara revir i Örebro län. Högst tolv vargar får skjutas, enligt beslutet. De möjliga reviren är: Kindla, Villingsberg och Hedbyn

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev