Regeringsuppdrag om viltvårdsområdena

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att analysera möjligheten att förenkla överlåtelse eller upplåtelse av jakträtt i en viltvårdsområdesförening.

Bakgrunden till regeringsuppdraget är Jägareförbundets skivelse om viltvårdsområden i den numera skrotade jaktlagsutredningen. Förbundet krävde där ordning och reda i viltvårdsområdesföreningarna. Bland annat pekade Jägareförbundet på osäkerhet i lagstiftningen i viltvårdsområdena.
Ett av de största problemen är att en markägare inom ett viltvårdsområde kan jag älg på sin egen mark i strid mot viltvårdsområdets beslut. 
– Om markägaren är missnöjd med årsstämman beslut och vill jaga älg på egen mark – i strid mot stämmobeslutet – kan denne inte bli fälld för jaktbrott. I alla fall inte om markägaren jagar på egen mark i ett viltvårdsområde under laga tid, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten.
– Länsstyrelsen tar bara hänsyn till tilldelningen, vem som skjuter på vilka marker bryr sig inte myndigheten om. Det kan få till följd att viltvårdsområdesföreningen blir skyldig till överskjutning om någon har gått ut och jagat på egen mark utan att direkt berätta att de skjutit älg, fortsätter Björn Sundgren. 
Regeringsuppdraget ska utföras efter samråd med länsstyrelserna i berörda län. Och i maj ska Naturvårdsverker arrangera en hearing med en lång rad intressenter, bland andra Jägareförbundet.
Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 30 november i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev