måndag 25 september

Regeringen: ”Vi måste förvalta rovdjuren”

Regeringen viker sig inte mot EU. Jaktbeslut på stora rovdjur ska bara kunna överklagas till Naturvårdsverket.
– Det här är en viktig fråga. Vi har gynnsam bevarandestatus för stora rovdjur och då måste vi förvalta, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i vår webbradio.

Det är regeringens lagändring där beslut om jakt på stora rovdjur som fattas av länsstyrelsen bara får överklagas till Naturvårdsverket som fått EU-kommissionen att agera.
Miljökommissionär Janez Potočnik från Slovenien anser att lagändringen strider mot EU-rätten och han har därför författat en så kallad formell underrättelse till regeringen angående ”bristande tillgång till rättslig prövning av jaktbeslut.”

Svar från regeringen
Nu får Janez Potočnik svar på tal. Idag, tisdag, skickar regeringen in ett svar till kommissionären. Regeringen skriver bland annat att ”den aktuella ordningen för rättslig prövning innebär att ett ärende prövas i två instanser av två i förhållande till varandra självständiga myndigheter, som båda gör en lämplighetsprövning av ärendet.
– Om EU underkänner våra argument kommer vi låta EU-domstolen avgöra målet, säger Eskil Erlandsson i vår webbradio.

Fakta

Ändringen i jaktförordningen gjordes efter att så kallade miljöorganisationers överklagan till förvaltningsrätten i praktiken har lagt död hand över alla försök till förvaltning av varg, och till viss del även lodjur. 
Om regeringen tvingas backa innebär det sannolikt att alla former av jakt på stora rovdjur kommer att stoppas inom överskådlig tid. Detta till följd av att olika organisationer mycket sannolikt kommer att fortsätta överklaga och begära inhibition av alla jaktbeslut på lodjur, björn och varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev