Regeringen tog beslut om nya jakttider

Under torsdagens regeringssammanträde togs beslut om de nya jakttider som ska gälla från 1 juli 2012. Som Svensk Jakt tidigare berättat följer regeringen i flera delar Jägareförbundets förslag.

 

Beslutet innebär bland annat att det blir tillåtet att jaga råbock om våren i hela Västerbottens län och att hund får användas vid jakt efter hind och kalv av kronvilt från 1 oktober. Jakten på ringduva i Skåne, Halland och Blekinge tidigareläggs med två veckor vilket innebär jaktstart 16 augusti. Beslutet innebär också justeringar av skyddsjaktbestämmelserna för grågås och vitkindad gås.

Enligt uppgifter från Landsbygdsdepartementet har inte några jakttider försvunnit eller förkortats i och med det nya beslutet.

 

Tummen upp från Jägareförbundet

För Jägareförbundet var beslutet om jakttiderna efterlängtat, eftersom det innebär att man nu kan göra klar Jakttidtabellen som ska skickas ut till medlemmarna i och med det nya jaktåret. Dessutom ser man med tillfredsställelse på att regeringen i stor utsträckning lyssnat på förbundets förslag till jakttider.

Vi är nöjda. Vi har lagt ner mycket arbete på att med biologiska skäl och sakliga grunder argumentera för utökad jakt på vissa arter. Det känns bra att regeringen tar till sig våra argument, både vad gäller utökad jakt och vad gäller att behålla jakten på arter som andra organisationer velat avskaffa, säger riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen.

Förändringarna görs bland annat för att regelförenkla, förebygga skada på gröda, och för att få en mer enhetlig anpassning av jakttider och jaktstart inom den nya älgförvaltningsreformen, skriver Landsbygdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Till ett par av Jägareförbundets förslag var regeringen dock kallsinnig. Man är ännu inte beredd att införa jakttid på snatterand och skogsduva, trots att fåglarna visar positiv utveckling och trots att förbundet bedömer att  jaktuttaget skulle bli mycket litet.

Man var heller inte beredd att ändra skyddsjaktreglerna för mink, vilket förbundet på grund av etiska skäl föreslagit. Mink får fortsatt jagas under hela året.

 

Mer om de nya jakttiderna

Svensk Jakt har tidigare berättat om flera av de förändringar som träder i kraft om bara ett par veckor. Om dessa kan ni läsa här.

 

Läs även:

De nya jakttiderna art för art

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev