söndag 19 maj

Rådjur sprang in i bil – chauffören döms till böter

Ett rådjur halkade in i en stillastående taxibil. Djuret sprang sedan till synes oskadat till skogs och taxichauffören anmälde inte olyckan och märkte heller inte ut olyckplatsen.
Ett vittne anmälde chauffören till polisen och Solna tingsrätt tog upp ärendet.

 

Tingsrätten dömde chauffören till 30 dagsböter för förseelse mot jaktlagen eftersom han varken hade märkt ut olycksplatsen eller anmält viltolyckan till polis. Fallet överklagades och nu har även Svea hovrätt tagit upp det.

Hovrätten konstaterar att det saknar betydelse om djuret skadats vid kollisionen och om sammanstötningen skett utan att föraren har varit vållande. En sammanstötning har ostridigt ägt rum och mannen hade ingen kontakt med polis förrän cirka ett halvår senare. Åtalet är därmed enligt hovrätten styrkt, skriver Dagens Juridik.

Ett hovrättsråd är skiljaktigt och framhåller att det inte varit någon sedvanlig sammanstötning vid inbromsning och att det måste ha varit svårt för den tilltalade att se exakt vad som hände när rådjuret välte omkull vid bilens framskärm. Åtalet borde därför ha ogillats enligt hovrättsrådet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev