Otålig väntan på nya älgföreskrifter

Under november månad ska Naturvårdsverkets före­skrifter beträffande den nya älgförvaltningen komma.
Föreskrifterna får störst betydelse för det praktiska arbetet i älgförvaltningen. Jag förstår att jägarna väntar otåligt, det gör vi också, säg­er Göran Bergqvist, Jägareförbundets klövvilts­expert.

 

I föreskrifterna regleras bland annat hur länsstyrelserna ska registrera älgskötselområden och licensområden. Länsstyrelserna kommer också att få besluta om vilka arealkrav som ska gälla för tilldelning av älg i licensområdena, vilket kan komma att variera från län till län och från år till år.

I Maria Norrfalks utredning var de ursprungliga tankarna att vuxen älg enbart skulle kunna fällas inom älgskötselområden. Utanför dessa skulle det vara kalvjakt.

Jägareförbundet stödde de planerna, eftersom det verkligen skulle stimulera till ökad samverkan för en bättre älgförvaltning.

 

Förändringar efter remissrundor

Men under resans gång med remissrundor har kravet på att kunna fälla vuxen älg på licensområden som ligger utanför älgskötsel­områdena fått genomslag. Vi räknar dock med att formuleringen blir att första tilldelade djur på ett licensområde ska vara en kalv, säger Göran Berg­qvist.

I propositionen står det för övrigt att licensområdena ska ha en storlek som medger avskjutning av minst en årskalv.

Exempel på andra saker som ska klarna med Naturvårdsverkets föreskrifter är hur förvaltningsplanerna ska se ut i älgförvaltningsområdena och hur ledamöterna i älgförvaltningsgrupperna ska arvoderas. Likaså kommer föreskrifterna att innehålla direktiv om fällavgifter, registrerings­­avgifter och bidrag ur älgvårdsfonderna.

 

Tre former av älgjakt

I den nya älgförvaltningen blir det tre former för älgjakt:

älgskötselområden

licensområden

kalvjaktsområden på oregistrerad mark med kort jakttid

En påtaglig förändring är därmed att B-licensområdena försvinner, det vill säga jakt på ett valfritt djur under kort jakttid.

 

Nuvarande regler till februari

Den nya älgförvaltningen träd­er i kraft vid års­skift­et, men det blir samtidigt två mån­aders dispens så att innevarande säs­ongs jakt kan slutföras till och med februari med rådande regler.

Den stora vinsten med det nya systemet blir att det tas samlade grepp i älgförvaltnings­områden. Tidigare har två intilliggande älg­skötselområden i princip kunnat ha helt olika skötsel­planer, trots att de har förvaltat samma älgstam, förklarar Göran Berg­qvist.

En annan fördel som han ser är att faktaunderlaget kommer att bli bästa tänkbara.

Eftersom systemet innebär direktiv för inventeringar och sammanställning av statistik blir det lättare att planera och justera.

Och nackdelar?

Det finns risk att det blir dyr­are och mer omfattande
administration, framför allt i södra Sverige med förhållandevis fler områden och färre fällda älgar än i norr. Det kommer sanno­likt att fortsatt vara en varia­tion i fällavgiften. (Idag är spannet från 250 kronor i Jämtland till 900 kronor i Öster­götland för vuxen älg.) Samtidigt införs möjlighet till fällavgift på kalv, där förslaget är att den max ska vara en tredjedel av fäll­avgift­en på vuxen älg, berättar Göran Berg­qvist.

 

Läs även:

”Vi har inte fått några direktiv”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev