UPPDATERAD: Oklart hur många vargar som skjutits

Hur många vargar som kan ha skjutits illegalt av de tolv gripna norska tjuvjägarna vill polisen i Norge inte uttala sig om än.

En av de gripna männen har redan en gång tidigare varit hos polisen för förhör på grund av tjuvjakt på varg.
– Min klient nekade inte till att ha skjutit en varg då han blev förhörd för några veckor sedan, men han nekade till ansvar eftersom han trodde sig ha skjutit ett annat djur, säger mannens försvarsadvokat Helge Hartz till Østlendingen.
Han konstaterar att polisen tar paragraf 60a i bruk, den så kallade maffiaparagrafen om organiserad brottslighet, eftersom det anses att tjuvjägarna arbetat organiserat med att skjuta varg.

Förutom att gripa de tolv personerna från kommunerna Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal och Trysil har cirka 70 poliser deltagit i aktionen och gjort beslag av bland annat, telefoner, datorer och vapen. Man utesluter inte att det kan komma ännu fler gripanden.
Misstankar om olaglig jakt på varg har funnits i flera decennier i Norge. Forskarna i Skandulv-projeket och högskolan i Hedmark har övervakat och räknat varg. Deras slutsats är att varannan varg som dör, gör det på grund av olaglig jakt, enligt Østlendingen.

– Den totala dödligheten i vargstammen de senaste åtta åren ligger på runt 18 procent och den illegala på cirka 9 procent. Av de drygt 400 vargar vi har i Skandinavien just nu, så det är alltså sannolikt att  uppemot 40 kommer att dö av illegala orsaker det närmsta året, om samma trend fortsätter, säger rovdjursforskaren Olof Liberg på SLU/Grimsö till Svensk Jakt.

Männen, de flesta i åldrarna 40–50 år, anklagas för olaga jakt på varg eller försök till olaga jakt på varg. Hur många vargar de kan ha skjutit vill polisen i dagsläget inte uttala sig om. Maxstraffet för allvarlig miljökriminalitet är i Norge sex års fängelse. Att man dessutom använder sig av paragrafen om organiserad kriminalitet (maffiaparagrafen) ökar på straffsatsen med fem år.

– Om bevisen mot dessa tolv, eller åtminstone några av dem, är så starka att de blir fällda i domstol, så har man gjort ett gott polisarbete i Norge, kommenterar Olof Liberg, SLU.

Norsk bonde- og småbrukarlag meddelar i dag att organisationen tar starkt avstånd från alla former av olaga jakt. Man anser att rovdjursproblematiken måste lösas med lagliga medel och i samarbete med myndigheterna.

– Olaglig vargjakt kan bara bekämpas med laglig jakt, säger Knut Arne Gjems, ordförande i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund, till NRK.
Han är inte förvånad över tisdagens gripanden.
– Det är klart, att när vargen har varit fredad i 40 år, och vi har sett den våldsamma utvecklingen i vargstammen, så är det en reaktion som kan komma. Det tycker vi ju är olyckligt och tråkigt, säger Gjems till NRK.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev