tisdag 16 april

Nytt beslut om jakttid på kronhjort

Regeringen har idag ändrat sitt beslut angående jakttiden på kronhjort som togs tidigare i sommar. Då beslutades att handjur av kronhjort fick jagas från och med den 1 oktober. Men det gäller inte längre. Jakttiden på handjur inleds nu, liksom tidigare, den andra måndagen i oktober.

 

Bakgrunden till denna villervalla kring kronhjortsjakten grundar sig i Jägareförbundets yrkande att få fälla hind och kalv som kommer framför hund från och med 1 oktober. När regeringen sa ja till det förslaget, kom också handjuren att ingå.

 Men det var aldrig meningen, säger Markus Olsson på Jägareförbundets jakt- och faunaavdelning. Eftersom kronhjortsbrunsten kan pågå några dagar in i oktober är det olämpligt att jaga handjur då.

 

Börjar andra måndagen i oktober

När Jägareförbundet påtalade felet för regeringen beslutade man att ta upp frågan på nytt under dagens regeringssammanträde. Resultatet blev en ändring i jaktförordningen som innebär att handjur av kronhjort får jagas först från och med den andra måndagen i oktober.

I Jägareförbundets jakttidtabell som ska nå medlemmarna i dagarna finns ytterligare en detalj gällande kronhjortsjakten som kan kräva ett förtydligande.

 Utanför kronhjortsskötselområdena då endast årskalv är tillåten kan sådan också fällas framför hund från 1 oktober, säger Markus Olsson.

 

Jakttiderna 2012-2013 kan studeras här:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev