Ny skyddsjakt på varg i Skåne

Naturvårdsverket beviljar ny skyddsjakt på varg i Skåne. Detta efter en ansökan från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Det är ett stort antal angrepp som har skett i Skåne inom det område där Naturvårdsverket tidigare har beslutat om skyddsjakt på varg.

– Vi gör bedömningen att det finns stor risk för allvarlig skada för alla de fårbesättningar som finns i området. Totalt har åtta angrepp skett sedan den 4 augusti med omkring 35 döda får och ett stort antal skadade får, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Förbyggande åtgärder i området
Under perioden som vargen har varit inom området har många fårägare arbetat med förebyggande åtgärder. De har till exempel tagit in sina får på natten eller flyttat dem till säkrare beten närmare gården. Fårägarna har sett över sina stängsel och förstärkt med nya eltrådar och stolpar samt röjt undan gräs och annan vegetationen. Och de har haft en ökad tillsyn under hela perioden.

Eftersom det finns marker med betestvång så måste fåren vistas i hagar som är mycket svåra att stängsla.

– Fårägarna har gjort vad de kan för att förhindra allvarlig skada på kort sikt. I området finns cirka 400 fårbesättningar och 40 mil stängsel. Det är orimligt att stängsla allt inom rimlig tid. Det får länsstyrelsen och fårägarna jobba med på längre sikt, avslutar Göte Hamplin.

Överklagan av tidigare beslut om skyddsjakt på varg i Skåne
Skyddsjakt är ett viktigt verktyg för viltförvaltningen. Naturvårdsverket har tidigare fattat beslut om skyddsjakt på varg i området. Beslutet överklagades och Förvaltningsrätten fattade först beslut om inhibition och jakten kunde inte starta. Därefter upphävde Förvaltningsrätten Naturvårdsverkets beslut.

Naturvårdsverket överklagade först inhibitionen och har nu också överklagat förvaltningsrättens dom om att upphäva skyddsjaktbeslutet. Det är viktigt att få en vägledande dom i frågan. Just nu är det svårt att använda verktyget i viltförvaltningen, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev