Nu kan björnstammens storlek beräknas

441 unika individer kunde påvisas i spillningsinventeringen i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Foto: Kenneth Johansson

Ett preliminärt resultat finns nu från den inventering av björnspillning som gjordes hösten 2012, skriver länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

Analysen visar att de insamlade spillningsproverna i Dalarna kommer från 218 olika björnar. Nu återstår för björnsforskarna att göra en uppskattning av hur många björnar det totalt finns i länet.
– Vi är nöjda med att vi fått möjlighet att göra den här inventeringen. När uppskattningen av antalet björnar är klar kommer vi att ha ett bättre underlag för beslut om jaktområden och kvoter vid licensjakten på björn 2013, säger Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna.
Vid en spillningsinventering återfinns aldrig spillning från alla individer inom ett område. Därför kommer antalet björnar i den slutgiltiga beräkningen vara fler än de 218 djur som identifierats med DNA-analysen. Utifrån det analyserade materialet ska forskarna vid Skandinaviska björnprojektet göra noggrannare populationsskattningar. Arbetet beräknas vara klart månadsskiftet juni/juli.
– Ännu är det för tidigt att dra slutsatser om björnstammens storlek. Vi avvaktar björnforskarnas beräkningar. Även om siffrorna är de samma för Gävleborg och Dalarna behöver det inte betyda att de kommande beräkningarna för de båda länen blir lika, säger Stig-Åke Svenson i pressmeddelandet. 

Fakta

För att kunna göra en uppskattning av björnstammens storlek i Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län samlades björnspillning in under hösten 2012 för DNA-analys. I insamlingsarbetet deltog jägare, länsstyrelsepersonal, skogstjänstemän och privatpersoner. 
Det insamlade materialet har analyserats av det norska forskningsinstitutet Bioforsk Jord og miljö.
441 unika individer kunde påvisas, varav 218 i Dalarna, 218 i Gävleborg och fem i Värmland.
Skandinaviska björnprojektet forskar om brunbjörnens ekologi och förser myndigheter med fakta för att hjälpa dem att nå målet med sin björnförvaltning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev