lördag 2 december

Norrbottens björnar räknas

Till hösten ska en björnspillningsinventering genomföras i Norrbotten. Minst 3.000 provsvar krävs för att få ett så säkert resultat som möjligt.

Björnspillningsinventering genomförs under olika år i olika län. Det är sex år sedan som den senaste inventeringen genomfördes i Norrbotten. Då var det första gången som en sådan inventering gjordes i länet.
1.290 prover samlades in, varav 973 innehöll tillräckligt med björn‐DNA för att kunna individbestämma proven. Populationsstorleken beräknades då till 760 björnar.
I år hoppas man få in minst tre gånger så många provsvar för att kunna ge en så säker siffra som möjligt över antalet björnar i Norrbotten.
Länsstyrelsen genomför björnspillningsinsamlingen i samarbete med Naturvårdsverket, Viltskadecenter och Svenska Jägareförbundet. Insamlingsperioden är 21 augusti till 31 oktober.

Viktigt underlag
Cirka 20.000 provtagningskit ska distribueras. Alla älgjaktlag kommer att få ett startpaket med tre provtagningskit och en broschyr. Dessutom får alla småviltjägare ovan odlingsgränsen ett kit, samt alla samebyar, björnjägare, skogsröjare med flera.
Enligt länsstyrelsen kommer resultatet att utgöra ett viktigt underlag för förvaltning, skadeberäkning och jaktkvot.

Klart nästa år
Proverna kommer att gå till Viltskadecenter som registrerar och lägger in dem i Rovbase.se. Någon vecka senare kan man se sina och andras prover på Rovbases karta  eller Viltskadecenters sida Björnspillningsinventering.
Efter 31 oktober och under vintern görs DNA-analys och resultatet presenteras efter sommaren 2017.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev