Nej till skyddsjakt på varg i Riala

Länsstyrelsen i Stockholms län ansökte förra veckan om skyddsjakt på en varg som uppträtt oskyggt i Rialareviret i norra delen av länet. Ansökan avslås nu av Naturvårdsverket, med hänvisning till att vargen inte har synts till under de två senaste veckorna.

Totalt inkom två ansökningar om skyddsjakt på en varg i Rialareviret till Naturvårdsverket.

– Vi anser att vargens beteende är mer än vad de boende i området ska behöva acceptera, sade rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman i samband med att länsstyrelsen lämnade in sin ansökan om skyddsjakt.

Men sedan den 1 maj har länsstyrelsen inte gjort några observationer av vargen, varför det enligt Naturvårdsverket är oklart om vargen finns kvar i reviret. Om varg observeras i området igen kan det vara en annan varg än den som tidigare uppehållit sig i området, skriver verket i ett pressmeddelande, och anför vidare att det då kan finnas risk för att en genetiskt viktig varg fälls. Därför avslår Naturvårdsverket ansökan om skyddsjakt.

– Skulle det bli nya problem med närgångna vargar får man ansöka på nytt om skyddsjakt. Då kan Naturvårdsverket pröva frågan om skyddsjakt på nytt eller på eget initiativ besluta om skyddsjakt. Eftersom vi inte är säkra på att vargen är kvar i reviret kan vi inte bevilja skyddsjakt nu, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev