Nej till skyddsjakt på knubbsäl i Kosterhavet

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg säger nej till skyddsjakt av knubbsäl i Kosterhavets nationalpark, rapporterar Strömstads Tidning.

 

Kosterhavets jaktvårdsförening får inte bedriva skyddsjakt på knubbsäl på dispens i nationalparken. Det har mark- och miljödomstolen i Vänersborg beslutat efter att både jaktvårdsföreningen och lokala yrkesfiskare överklagat länsstyrelsens avslag.

Länsstyrelsens beslut avser dock bara jaktvårdsföreningens dispensansökan. Yrkesfiskarnas överklagande avvisas eftersom domstolen anser att de inte ens har rätt att överklaga, rapporterar Strömstads Tidning.

Domstolen gör samma bedömning som länsstyrelsen, och menar att en skyddsjakt i huvudsak ska gälla enstaka sälar som orsakat oproportionerligt stor skada. I domskälet påpekas att det inte ens har påståtts att det finns sådana sälar i nationalparken. Vidare anser man att det saknas uppgifter om vilka skador som orsakats av sälarna. Domstolen gör därför bedömningen att en skyddsjakt inte torde ha någon nämnvärd påverkan på vare sig skadorna eller sälpopulationen, skriver Strömstads Tidning.

 

”Rena osanningar”

Sven-Gunnar Lunneryd representerar Kosterhavets Jaktvårdsförening och är besviken över domstolens beslut.

Det här visar på att yrkesfiskare i Kosterhavet inte behandlas på samma sätt som andra yrkesfiskare, vilket är helt absurt. Domstolen har valt att lyssna på de rena osanningar och konstiga påståenden som länsstyrelsen i Vänersborg har levererat. Domstolen skulle ha gått på sunt förnuft istället, säger Sven-Gunnar Lunneryd till Strömstads Tidning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev