Naturvårdsverket överklagar upphävt skyddsjaktsbeslut

Naturvårdsverket överklagar Förvaltningsrätten i Stockholms dom som rör beslutet om skyddsjakt på varg i Skåne i augusti. Verket anser att skyddsjaktsbeslutet var väl motiverat och att det inte fanns någon annan lämplig lösning på kort sikt.

Förvaltningsrätten ansåg att Naturvårdsverket inte tillräckligt motiverat sitt beslut om skyddsjakt när det gällde annan lämplig lösning och upphävde beslutet. Domen överklagas nu till kammarätten. Eftersom skyddsjakt är ett viktigt verktyg i viltförvaltningen behövs ett vägledande avgörande om hur skyddsjakt ska kunna tillämpas.

– Kan vi inte använda skyddsjakt så får det konsekvenser för arbetet med att förvalta viltet och för de människor som är drabbade. Som läget är nu är verktyget förlamat. Det tycker vi är allvarligt, säger Gunilla Ewing Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

I sin dom delade förvaltningsrätten Naturvårdsverkets bedömning om att det sannolikt är samma varg som utfört angreppen och att beslutet om skyddsjakt var motiverat för att förhindra allvarlig skada. Förvaltningsrätten fann inte heller skäl att ifrågasätta Naturvårdsverkets bedömning att skyddsjakten inte skulle försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.

När Naturvårdsverket fattade beslut om skyddsjakten, som skulle ha startat den 21 augusti 2013, gjordes bedömningen att behovet av skyddsjakt var stort. Sedan dess har det skett flera angrepp och över 30 får har skadats. Det är därför viktigt att frågan tas upp till prövning trots att den aktuella tidsperioden för skyddsjakt nu har passerat, anser Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev