onsdag 22 maj

Naturvårdsverket klarlägger gränser vid lockjakt

Utrustning som används vid lockjakt ska ställa krav på jägarens skicklighet, som vanliga lockpipor. Foto: Jan Henricson

Att spela upp artificiella ljud för att locka vilt är förbjudet vid jakt, oavsett villebråd och oavsett ljudkällans konstruktion. Det slår Naturvårdsverket fast efter att ha uppmärksammats på att både de själva och enskilda jägare haft svårt att tolka jaktförordningen.

I takt med den tekniska utvecklingen har det rests frågor om vilka hjälpmedel som får användas vid lockjakt. I jaktförordningen regleras att det är förbjudet att använda bandspelare vid lockande av vilt. En berättigad fråga har varit vad som gäller för andra ”uppspelare” av ljud.
– Det finns till exempel flera modeller av lockdosor som drivs på olika sätt, med batterier eller med luft, för att ta ett par exempel, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Motstridiga uppgifter

Att Naturvårdsverket nu går ut med ett klargörande beror på att en företagare i jaktbranschen velat få klarlagt för vad som gäller för en lockdosa som saluförs i Sverige.
I skrivelsen från Naturvårdsverket erkänner man att företagare tidigare har fått motstridiga uppgifter om vad som gäller, men att man nu slår fast att det är förbjudet att använda artificiellt ljud vid lockjakt.
”Det gäller oavsett lockdosans fabrikat och vid jakt efter samtliga viltarter. Detta beror på att det enligt jaktlagstiftningen är förbjudet att använda sådana jaktmedel”, skriver Naturvårdsverket.

Välkommet

Från Jägareförbundets sida välkomnar man att Naturvårdsverket klarlägger vad som gäller, för osäkerheten har varit stor.
– Det är svårt att hitta en enkel princip, men nu kan vi säga att det endast är tillåtet att använda lockutrustning som drivs med kroppskraft och som ställer krav på jägarens skicklighet, som lockpipor och pipor man trycker på för att få fram ljud, säger Daniel Ligné.

Rimlig gräns

Är då det här en bra gränsdragning, har det någon betydelse hur lockljudet frambringas?
– Någonstans måste man dra en gräns och jag tycker den här är rimlig. Att hitta något mellanting, där vissa apparater får användas på vissa viltarter blir för otydligt, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev