söndag 19 maj

MP: Särskilt skydd för hotade arter

Isabella Lövin.

EU-valet är viktigt för jägarna. Vi har därför ställt tre frågor till listettorna för de större partier som ställer upp i EU-valet. Idag svarar Miljöpartiets Isabella Lövin.

Vem ska bestämma över hur många vargar, lodjur, björnar etc vi ska ha i Sverige? Är det EU eller är det Sveriges riksdag?
– Sverige – också Sveriges riksdag – har genom sitt medlemskap i EU gått med på att det krävs särskilt skydd till arter och bestånd som inte är tillräckligt livskraftiga (uppnått EU-definitionen av gynnsam bevarandestatus). När vi klarat den nivån är det upp till de enskilda medlemsländerna att bedöma hur många rovdjur vi ska ha. Art- och habitatdirektivet är från 1992, och var ingenting okänt för den svenska regeringen vid tiden för medlemskapsförhandling.

Ämnar ditt parti ta initiativ till en förändringsprocess av EU:s Art- och habitatdirektiv under kommande mandatperiod så att Sverige återfår bestämmanderätten över sina rovdjurspopulationer?
– Sverige har bestämmande­rätt över sina rovdjurs­populationer, så snart de är tillräckligt livskraftiga enligt EU:s definition. Vi avser inte försvaga EU:s skydd för utsatta arter, vare sig i Sverige eller i andra EU-länder.

När det gäller den svenska skyddsjakten på säl ­hotar Världshandelsorganisationen (WTO) att införa totalt handelsförbud för produkter av säl (kött, skinn och sälolja). Är du beredd att agera och argumentera mot EU-kommissionen så att WTO:s ­beslut överklagas och svenska jägare slipper att dumpa skjutna sälar?
– Vi vill inte släppa loss marknadskrafter för att driva på jakt på säl i Sverige eller andra länder. Jag har arbetat mycket aktivt för att reformera EU:s fiskeripolitik. Genom att bygga upp fiskpopulationer till hälso­samma och normala nivåer kommer konkurrensen mellan fiskare och sälar att minska. Skyddsjakt får förekomma, men knappast i sådan omfattning att en nämnvärd marknad för sälprodukter ska finnas. När det gäller sälkött har det i allmänhet halter långt över EU:s gräns­värden vad gäller PCB och dioxin och bör ej hamna på marknaden av dessa skäl. 

Då svarar partierna

Då presenterar vi svaren på våra frågor till partiernas listettor.
6 maj. Lars Adaktusson (KD)
7 maj. Marit Paulsen (FP)
8 maj. Marita Ulvskog (S)
9 maj. Kent Johansson (C)
10 maj. Isabella Lövin (MP)
11 maj. Gunnar Hökmark (M)
12 maj. Jörgen Appelgren (Junilistan)
13 maj. Malin Björk (V)
14 maj. Christian Engström (Piratpartiet)
15 maj. Kristina Winberg (SD)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev