Miljoner till viltforskning

En del av medlemsavgiften i Jägareförbundet är vikt för viltforskning, den så kallade Forskningstjugan. I år delas bland annat 350.000 kronor ut till ett forskningsprojekt om vildsvinens reproduktion. Foto: Martin Källberg

Hur ser samspelet ut mellan vilt, fästingar och fästingburna sjukdomar? Bland annat det projektet får dela på cirka två och halv miljon kronor från Jägareförbundets Forskningstjuga.

Petter Kjellander som forskat mycket om rådjur och dovvilt får nu 200.000 kronor från Jägareförbundets forsknings­pengar för ett nystartat projekt om fästingar och vilt.
Mest pengar – 500.000 kronor – får annars Göran Ericsson för att fortsätta med projektet Sydälg, om älgförvaltning i sydsvenska landskap.
En studie om vildsvinens reproduktion som leds av professor Ann-Marie Dalin får också mycket pengar, 350.000 kronor.

Bok om vilthistoria

För att arbeta med en bliv­ande bok om vilt, människa, samhälle i ett historiskt perspektiv får Kjell Danell, SLU, 300.000 kronor.
Tomas Willebrands på­gående rödrävsforskning får 250.000 kronor, lika mycket som Adriaan De Jongs forskning om sädgåsens populationsstruktur i Sverige.
Maria Hörnell-Willebrand ska göra en kunskapsöversikt av forskning kring tjädern. Många studier om tjädern har tidigare fått anslag ur Forskningstjugan, men nu ska forskningsläget sammanfattas. För det får hon 135.000 kronor.
Hörnell-Willebrand får också 150.000 kronor för att se på behovet av mer adaptiv förvaltning inom den svenska viltförvaltningen.

Varg och björn

Håkan Sand får 150.000 för fortsatta vargstudier. Han ska forska på ekosystemeffekter av den växande vargstammen och interaktionen mellan varg och bytesdjur.
Jonas Kindberg som forskar om björn ska undersöka björnens rörelsemönster och habitatval i samband med jakt. För detta nya projekt får han 60.000 kronor.
För ett projekt som siktar på nyutgivning av en bok om skinnberedning får Ann-Charlotte Nelsson Rahme 42.000 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev