Märkliga angrepp förbryllar forskarna

Som tidigare rapporterats har under hösten flera älgtjurar skjutits eller avlivats med märkliga angrepp på huden. Angreppen har flera likheter med skabbangrepp men hittills har ingen gemensam nämnare hittats och orsaken förbryllar fortfarande. Även om jaktsäsongen går mot sitt slut är det viktigt att fler prover och älgar skickas in så orsaken kan kartläggas.

Sedan de första rapporterna dök i början av oktober har det under hösten och vintern stadigt inkommit fler rapporter. Vid den senaste sammanställningen i mitten av januari har ett 30-tal rapporter kommit in. Angreppen höll sig till en början till medelålder och äldre tjurar men har nu även setts på yngre tjurar. Området har också utvidgats och rapporter har utöver Smålandslänen redovisats från exempelvis Nyköping, Hallsberg, Ronneby och Öland.

I skrivandets stund finns också rapporter om ett antal tjurar med liknande angrepp som fortfarande lever.

 

Kronisk inflammation
SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt har till mitten av januari fått in två hela tjurar och prover från ytterligare åtta.
Vi har tagit en mängd prover på det inkomma materialet men kan i dagsläget inte fastslå vad som orsakat angreppen. Vi har tittat efter bakterier, parasiter och förekomst av hjortlusfluga. Flera prover visar på kronisk inflammation och förekomst av lusflugor. Några prover visar på skabbdjur och bakterier som stafylokocker och colibakterier, förklarar Karin Bernodt, SVA.

Även om vi är i slutskedet på älgjakten för denna säsong är det viktigt att skjutna tjurar med liknade angrepp direkt rapporteras till SVA för en så bra och riktig provtagning som möjligt. Viktigt är också att proverna plockas ut och läggs i kylen och i olika plastpåsar. Givetvis måste plasthandskar användas för att inte förorena proverna i onödan. 

Vi vill gärna ha in fler älgtjurar och prover för att kunna ringa in vad angreppen orsakas av. Det är dessutom viktigt att jägarna tar kontakt med SVA direkt när älgen är skjuten så att vi gemensamt kan besluta om älgen ska skickas hel eller vi nöjer oss med provtagning i fält fortsätter Karin Bernodt.

 

Skicka in prover

Upptäcks älgar med liknade angrepp är det givetvis viktigt att dessa skjuts och skickas in. Inom älgskötselområdena ställer det inte till några större problem, där kan styrelsen och området själva hantera detta inom utrymmet för jakttiden till och med den sista februari. Men på marker som inte är anslutna till älgskötselområde måste man kontakta polisen om man inte har jakttid eller licenser kvar.

Följande prover ska tas:
Hudbitar tre stycken från infekterat område, stort som ett A4-papper, det är viktigt att man får med övergången mellan frisk och sjuk hud.
Öronen skärs av vid basen.
Bit av mjälte, cirka tio centimeter skärs av.
Bit av lunga, cirka tio centimeter skärs av.
Bit av lever, cirka tio centimeter skärs av.
Om möjligt ett blodprov i ett rör, så kallat serumrör.

Fotografera älgen och utbredningen av skadorna från båda sidorna. Gör gärna en enkel skiss som visar utbredningen av hudförändringarna.

Kartonger för insändande kan rekvireras kostnadsfritt från SVA.

Kontakt:
SVA, Viltsektionen, 018-67 40 00 (begär att få tala med dagens telefonveterinär).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev