Magnifik Lyckseleoxe hamnade i Småland

I nästan 20 år har Göran Karlsson (i mitten) hållit i trådarna för det jaktlag som i september far norrut för att jaga älg. I år fick jägarna Lars-Donald Axelsson och Sören Stark med sig fina troféer hem till Småland. Foto: Jan Henricson

Sören Stark från Björköby hade en osedvanlig tur när han for till Lycksele för att septemberjaga älg. Med sig hem till Småland fick Sören en mycket fin trofé, en magnifik skovel med 27 taggar.

I 18 år har jaktlaget med jägare från Småland och Blekinge farit till Norrland för att septemberjaga älg. Några har av olika anledningar fallit ifrån, och några nya har tillkommit, men i stort är det fortfarande samma gäng som jagar tillsammans i en eller två veckor.
– Vi jagar på en mark strax norr om Lycksele. Sveaskog äger marken och i vårt lag, som vi kallar Lyckans älgjaktlag, är vi endast jägare från Småland och Blekinge. Det gör det hela extra roligt, eftersom vi inte kan ta hjälp av några ortsbojägare för att lyckas med jakten, säger Göran Karlsson som samordnar jaktlaget.

Sköt för unghund

Jakten bedrivs som sig bör med löshund. I år var nio hundar, varav några unghundar, med på jaktresan. Och det var för en unghund som Lars-Donald Axelsson fick skjuta sin 14-taggare.
– Den kom väldigt lugnt och stilla, stannade till emellanåt, så det var en väldigt fin upplevelse, säger Lars-Donald.
Men det var över jaktkamraten Sören Stark som Diana verkligen svängde sitt spö den här gången. Efter att han jagat klart i Lyckans jaktlag for han tillsammans med en kompis till Vänjaurträsk, tre mil söder om Lycksele, för att fortsätta jaga älg några dagar.
– Jag hade ett vägpass en dimmig morgon. Hade tänt en eld och hade det bra även om jag inte såg så långt. Plötsligt hörde jag tjuren locka, precis innan den kom upp på vägen, berättar han.

Över vägen

Den stora tjuren hann till och med över vägen, men några meter in i tallskogen på andra sidan fick den det första skottet.
– Den tecknade ordentligt, men jag sköt en gång till. Då kastade den runt och blev liggande vid vägrenen. Jag såg att det var en skovel innan jag sköt, men att den var så stor hade jag inte koll på, berättar Sören Stark som avslöjar att han funderade lite på vad han ställt till med när han räknade taggarna.
– Det blev lite uppståndelse, och ganska mycket folk kom till skottplatsen. Även om det inte är ovanligt med stora älgar där, så hade de inte fått någon så stor tidigare. Vi konstaterade att det gått en ko över vägen innan tjuren kom. Men den såg jag inte i dimman, och tur var det för hade jag skjutit den hade jag aldrig fått se tjuren.

Kräver tålamod

Nu laddar jägarna för sin småländska älgjakt som de naturligtvis uppskattar, även om de tycker det är speciellt att fara norrut i september varje år.
– En del tror att det är så rysligt enkelt, att det bara är att åka upp och skjuta älg. Men så är det inte, säger Lars-Donald Axelsson som har lite statistik att dela med sig av.
– I Lyckans jaktlag tar det 21,5 mantimme att få se en älg, 149 timmar att få skjuta en älg, och 595 mantimmar att få fälla en tjur. Så man kan säga att det krävs en hel del tålamod av en älgjägare, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev