M-politiker diskuterade vapenfrågor med polisen

Riksdagsledamöterna Sten Bergheden (M) och Pia Hallström (M) har besökt polisens vapengrupp i Stockholm. Gruppen arbetar med frågor kring legala vapen.

Årligen handlägger vapengruppen omkring 14.000 ärenden varav omkring 8.000 handlar om vapenlicenser. Det blev diskussion om bland annat hanteringen av vapenlicenser, väntetider för att få vapenlicens, vapenlagstiftningen och vapenbrott.
Sten Bergheden (M) har lämnat in en motion till riksdagen om att handläggningstiderna för vapenlicens måste bli kortare i Sverige, ett ämne han också tog upp under mötet med polisen.

Det var ett intressant och givande samtal. Polisen i Stockholm gör vad de kan för att handläggningen av vapenlicenser ska gå smidigt, men vakanser och interna prioriteringar gör att väntetiderna hamnar på omkring 4-8 veckor. Polisen framhöll också att ofullständiga ansökningar från vapenägare är vanliga och kostar mycket tid för polisen när de ska ringa runt efter kompletterande uppgifter, vilket i sin tur gör att korrekta ansökningar också drabbas av väntetider. De framhöll även att jaktvapen mycket sällan förekommer vid brott, säger Sten Bergheden i ett pressmeddelande.

Det skulle underlätta för både polis och för de som väntar på sin vapenlicens med ett system där en digital blankett ska vara fullständigt ifylld innan den kan lämnas in. Det skulle spara tid och pengar för både polisen och vapenägarna, säger Sten Bergheden i ett pressmeddelande.   

Min uppfattning är att polisen kan prioritera vapenärenden tydligare, men samtidigt också att de som söker om vapenlicens behöver bli bättre på att fylla i ansökan korrekt, säger Pia Hallström.

Sten Bergheden säger i pressmeddelandet att han under våren kommer att besöka fler polismyndigheter i andra delar av landet för att ta upp frågan kring handläggningstiderna för vapenlicenser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev