LRF-stämman förklarar krig mot vildsvin

Lantbrukarnas Riksförbund höll den gångna helgen stämma i Stockholm.
Där togs bland annat beslut om skottpengar på vildsvin och att utfodring av vildsvin ska vara tillståndspliktig, rapporterar Land.

 

I en motion från LRF Mälardalen yrkades att stämman skulle uppdra förbundsstyrelsen att arbeta för att utfodringen av vildsvin ska vara tillståndspliktig, att man arbetar för att åtelutfodring ska ske med stor restriktivitet samt att man undersöker möjligheten att införa skottpengar på vildsvin.

Kära styrelse, jag skulle inte vilja vara i era kläder när pressen kör upp en mikrofon och frågar er vad ni gjorde mot vildsvinen den dagen ett barn har dödats av vildsvin, sade Carl-Albert Rydemark, LRF Mälardalen, vid stämman.

Vid fjolårets LRF-stämma beslutades att det som vildsvinen utfodras med ska vara förbrukat inom några dagar.

Det finns bönder som odlar sockerbetor för att sälja som viltfoder. Klarar vi inte av att man förbjuder denna ohämmade utfodring så har vi en knepig situation om fem år, sade Lennart Johansson, rapporterar tidningen Land.

 

”Vi måste få till effektiv jakt”

Styrelseledamoten Stig Högberg förklarade att man tar vildsvinsproblemet på största allvar.

Men vi vill inte införa regler som man ändå inte kan följa upp. Vi måste få till en effektiv jakt, samverkan mellan markägare och jägare. Det är rätt sätt att ta sig an det, sade Stig Högberg.

Men stämman körde över styrelsen och biföll LRF Mälardalens förslag, vilket innebär skottpengar, tillståndspliktig utfodring och åtelutfodring med stor restriktivitet. En smula motsägelsefullt var att stämman, trots att man sagt att utfodring ska vara tillståndspliktigt, också bestämde att utfodring enbart ska få ske med vallfoder, rapporterar tidningen Land.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev