Lättare att skilja lodjursfamiljer?
Det svensk-norska samarbetet med att utveckla nya inventeringsmetoder av lodjur och järv har lett till ett förslag. Hans Nordin på länsstyrelsen i Gävleborg har suttit med i utredningen och är optimistisk. Speciellt med avståndskriterierna i förslaget.
Det var i augusti 2011 som beslut togs att påbörja arbetet med en ny inventeringsplan. Men först den 27 mars 2012 samlades svenska representanter från länsstyrelserna och Viltskadecenter tillsammans med norska kollegor för att komma fram till ett förslag.
Det nya förslaget blev färdigt i augusti och gick sedan ut på remiss till bland andra Svenska Jägareförbundet.
Det finns väldigt lite nytt i förslaget, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet. Men det nya förslaget ger en bättre bild av områden med stora familjegrupper.
Föreslår andra kriterier
Det är de tidigare problemen med avståndskriterier som arbetsgruppen har förbättrat. I dagsläget räknas observationer inom 2,5 mil som samma familjegrupp, men med olika tabeller för olika delar av landet där avståndskriterierna höjs med antalet dagar spåren är gamla tror Gunnar Glöersen att det kommer att ge en sannare bild.
I förslaget sänks till exempel kriterierna till åtta kilometer i områden i Mellansverige med hög bytestäthet om spåren är en dag gamla.
Det är dessa avstånd som forskare med sändarförsedda lodjur har kommit fram till, säger Hans Nordin, som varit med i utredningen. Men skulle det uppkomma nya fakta från andra sändarförsedda djur kan man alltid ändra i tabellerna.
Oberoende part föreslås
Gunnar Glöersen. |
I förslaget föreslås också att en tredje part ska granska länsstyrelsernas arbete och samordna det dem emellan. Med erfarenhet av det norska systemet är Gunnar Glöersen orolig.
Det får inte bli så att det sitter en tredje part och underkänner familjegrupper i efterhand. De kan inte komma med ett bättre resultat framför en datorskärm än vad inventerarna kommit fram till ute i fält, säger Gunnar Glöersen.
Annars har Glöersen inte något emot förslaget om en tredje part och kan se poänger med att någon utvärderar länsstyrelsernas arbeten.
I förslaget medger utredningen att det kommer att innebära kostnadsökningar. Och där är Gunnar Glöersen mest kritisk.
Jag är också skattebetalare: Hur mycket ska rovdjuren få kosta? frågar han.
Det är behovet av att exakt veta hur många lodjur det finns varje år i Sverige som Gunnar Glöersen tycker är resurskrävande och onödigt.
Tänk om vi skulle ha samma krav för älgen, säger Gunnar Glöersen.
Hela utredningens förslag finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.